Yaz denince akla ilk gelen tatil rotalarından biri hiç şüphesiz Cunda Adası’dır. Muhteşem doğası, özgün mimari dokusu ve deniziyle kalbinizi çalacak Cunda Adası‘nı gezgin çiftimiz Merve & Furkan sizin için gitti, gördü, gezdi ve harika bir gezi rehberi hazırladı.
Cunda Adası: Ege’nin en güzel kızı
Ege’nin güzel kızı Ayvalık’ın 22 adasından biri ve en gözdesidir Cunda Adası diğer adı ile Alibey Adası. Balıkesir’in Ayvalık ilçesine incecik bir karayolu ile bağlı olan bu güzel adayı bir kere görmeniz yeterlidir o incecik yolun kalbinize bağlanması için. Ne insan kalabalığı ne de sıcak hava, hiçbiri engel olamaz, görür görmez aşık oluverirsiniz Cunda’ya.
Özellikle yaz aylarında kendilerini kızgın kumlardan serin sulara atarken bir yandan da güzel vakit geçirmek isteyenlerin uğrak yeri olan Cunda hakkında bildiğimiz her şeyi sizinle paylaşmaya geldik. Akşamı ayrı, günbatımı ayrı, sabahı ayrı, rüzgarı ayrı güzel Cunda Adası’nda neler yapılır daha fazla bekletmeden Cunda Adası gezi rehberi içerisinde anlatmaya koyulalım. 🙂
Cunda Adası’nda Gezilecek Yerler
Cunda Adası daha çok denize girmelik, tatil yapmalık bir yer olduğundan gezilecek yerleri bir çırpıda bitiveriyor. Yani bu şirin Ege adasını gezmeye yarım gününüzü, yaya yaya gezmek isterseniz bir gününüzü ayırmanız yeterli. Madem öyle biz de size Cunda Adası’nda gezilecek yerleri bir çırpıda anlatıverelim. 🙂
Cunda’da yapılması gerekenlerin başında kendinizi tarihi sokaklara atıp gezmek geliyor. Rengarenk çiçeklerle bezeli, renkli panjurlu evler sizi kendilerine adeta hayran bırakacak. Hem gezeceksiniz, hem de gördükleriniz içine mutluluk salacak, garanti veriyoruz.
Bunun yanında Cunda Adası’nda görülmesi gereken noktalarından bir diğeri olan Aşıklar Tepesi’ne mutlaka vakit ayırın. Aşıklar Tepe’sinde bulunan ve adanın simgesi haline gelen yel değirmeni ile fotoğraf çekinmeyi unutmayın. Ayrıca bu noktada Agios Yannis Kilisesi de karşınıza çıkıyor. Harabe halde iken Koç Ailesi tarafından restore ettirilip kütüphaneye çevrilmiş burası. Sevim-Necdet Kent kitaplığı olarak bilinen bu Kütüphaneyi gezdikten sonra hemen yanındaki kafede soğuk bir şeyler içmeyi de ihmal etmeyin.
Bir şeyler içmek demişken Cunda Adası’na gittiğinizde kahve içmeden dönmemeniz gereken bir yer var. Orası da Taş Kahve. Buranın en özel yerlerinden biri olan Taş Kahve’nin içerisinde biraz soluklanmak, bol köpüklü bir kahve içmek bir Cunda gezisinin olmazsa olmazlarından.
Denize girmek yerine adayı gezmeye devam etmek isteyenler için Cunda Adası’nda gezilecek birkaç yeri daha aşağıya bırakıyoruz.
1873 yapımı olan ve 2003 yılında Rahmi Koç’un katkılarıyla restore edilen Taksiyarhis Kilisesi. Yine 19. Yüzyılda inşa edilen Panaya Kilisesi. Son olarak ise Ayışığı Manastırı, Rahibe Okulu (burayı sadece tekne turuna çıkanlar yakından görebiliyor).
Cunda Adası Plajları
Cunda’nın denizi masmavi, berrak ve yüzdükçe huzur veren türden. Akdeniz’e göre oldukça soğuk diyebiliriz ama zaten bu bir Ege klasiği. Eğer “deniz dediğin soğuk olur” diyenlerdenseniz size burayı şiddetle öneriyoruz.
Cunda’nın en gözde plajlarından ilki Patriça Koyu. Denizi oldukça sığ ve temiz olan bu koyda birçok özel işletme var. Ancak daha sakin yerlere gitmek isterseniz ve aracınıza da güveniyorsanız bu alanı es geçerek daha sessiz ve ücretsiz yerler de bulabilirsiniz.
Buralarda fazlasıyla rağbet gören bir diğer plaj ise Çataltepe Plajı. Bu plaj da berrak ve serin suyu ile ünlenmiş durumda. Cunda’da denize girebileceğiniz diğer noktalar ise Arkadeniz Plajı, Ortunç Plajı ve Alibey Adası’nın hemen girişinde bulunan Halk Plajı.
Cunda Adası’na nasıl gidilir?
Cunda Adası’na gidebilmek için öncelikle Ayvalık’a ulaşmanız gerekiyor. İstanbul’dan seyahat edecek olanlar Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak, arabalı vapurla veya körfezi dolaşarak kendilerini Ayvalık yollarına atabilirler. Bunun için yola çıkmadan önce kiralık araç fiyatlarına göz atmakta fayda var. Yolcu360’ta cazip kiralık araç seçenekleri mevcut.
Ayvalık’tan Cunda Adası’na ise hem kara yolu ile hem de deniz yolu ile kısa bir sürede ulaşım sağlayabilirsiniz.
☞Balıkesir – Ayvalık arası kaç saat? 🚗 Yaklaşık olarak 1.5 saat
☞ İzmir – Ayvalık arası kaç saat? 🚗 Yaklaşık olarak 3 saat
☞ İstanbul – Ayvalık arası kaç saat? 🚗 Yaklaşık olarak 7.5 saat
☞ Ankara – Ayvalık arası kaç saat? 🚗 Yaklaşık olarak 9.5 saat
Cunda Adası’nda Ne Yenir?
Buraya gelmeden önce bize söylemişlerdi de pek kulak asmamıştık. Fakat Cunda akşamları gerçekten bir başkaymış. O yüzden gündüzü Ayvalık tostu ile geçiştirip deniz sefanızı da bitirdikten sonra gece kendinizi dışarı atın. Mutlaka ama mutlaka sokaklara kurulmuş olan tahta masalarda akşam yemeğinizi yemek için kendinize vakit ayırın. O dokuyu içinize çekerek yemek yemek size keyif verecek. Kordon tarafında birçok restoran var ama sokak arasında da çok güzel yerler bulabilirsiniz. Balık ve mezeleri denemenizi öneriyoruz.
Son olarak, yukarıda da bahsettik ama buradan da tekrar hatırlatalım. Yemek yedikten sonra Taş Kahve’de bir Türk kahvesi içmeden Cunda’dan döneni dövüyorlar. 🙂 Yazarlarımızın diğer gezi notlarını incelemek isterseniz unutmayın başka dünyalar da var 🙂