Kiliseleri ve manastırlarıyla birlikte Ayvalık camileri de turistik kentin karakterini ve silüetini oluşturan detaylardan. Bölgede Osmanlı ve Türkiye hakimiyeti ardından kiliselerin bazıları camiye dönüştürülmüş durumda. Kiliseden camiye dönüştürülen bu yapılarla beraber beldede tarihi Osmanlı camileri de bulunuyor.
Saatli Cami: Ayvalık ilçesinin merkezinde, İsmet Paşa Mahallesi’nde bulunan cami, başta Rumlar tarafından kilise olarak inşa edilmiş, 1928 yılından sonra cami olarak kullanılmaya başlanmış olan kilisenin içindeki ikonlar boya ile kapatılmış. 1944 senesinde yaşanan depremde ise çan kulesinin üst kısmı yıkılmış.
Hamidiye Cami: Sakarya Mahallesi’nde bulunan bu cami, Ayvalık’ın tarihsel değerini en iyi yansıtan tek özgün yapıt. II.Abdulhamit tarafından 19. yüzyılda Ayvalık’ta ikamet eden Müslümanlar için yaptırılmış. Kare plan ile kırmızı taştan inşa edilmiş caminin kubbesi tuğladandır.
Armutçuk Cami: Armutçuk mahallesinin ismiyle anılan cami, 1990 yılında hizmete açılmış.
Şehitler Cami: Akçay, Altınoluk ve Ayvalık bölgesinin en büyük camiisidir. Ali Çetinkaya Mahallesi’nde bulunan cami, 2001 senesinde ibadete açılmış.
Çınarlı Cami: Ayvalık camileri arasında merkezde Hamdibey Mahallesi’nde yer alan cami 19. yy’ın ikinci yarısında Ayvalık’ta ikamet eden Rumlar tarafından kilise olarak yapılmış. Kilise, Cumhuriyet’in kurulmasının ardından camiye dönüştürülmüş.
Yeni Cami: Hayrettin Paşa Mahallesi’nde bulunan cami 18.yy’ın ikinci yarısında yapılmış ve kiliseden camiye dönüştürülmüş ancak mimari açıdan önemli bir özellik taşımıyor.
Biberli Cami: Ayvalık camileri içinde Kasım Paşa Mahallesi’nda yer alan cami konum olarak Altınova Caddesi üzerindedir. 19.yy’da yapılmış ve bölgedeki diğer birçok yapı gibi kiliseden camiye dönüştürülmüş. Haç plânlı olan mimari yapının ilk dikkat çeken detayı girişinde bulunan altı sütun..
Hacı Bayram Cami: Ayvalık sınırları içindeki Altınova beldesinde bulunan bu caminin, kitabesinin ebced hesaplamasına göre 1490-1491 yılları arasında yapıldığı düşünülüyor.
Kadı Cami: Ayvalık sınırları içindeki Altınova bucağında yer alan diğer bir cami olan Kadı Camisi’nin kitabesi günümüze ulaşamamıştır. Bu bakımdan kimin tarafından ve ne zaman yaptırılmış olduğu bilinmiyor.