Ayvalık Gezi Rehberi – Ayvalık’ta Ne Yapılır? – Ayvalık’ta Nerede Denize Girilir?

“Ayvalık Gezi Rehberi” artık gittiğimiz her yer için hazırladığımız gezi rehberlerinde standardımız haline gelen “bilgi hapı” yazılarımızdan. Bu yazımızda da Ayvalık hakkında; Ayvalık nerede, Ayvalık’a nasıl gidilir, Ayvalık nasıl bir yer, Ayvalık’ta nerede kalınır, Ayvalık’ta denize girilecek yerler nerelerdir sorularının cevaplarını bulabileceksiniz.

Durun daha bitmedi! Kendini serin sulara atıp tatilin tadını çıkarırken bile gittiği yerleri dibine kadar yaşamak isteyenler için yazımızın içerisinde Ayvalık’ın tarihi, Ayvalık’ta ne yenilir, ne içilir, Ayvalık’ta ne yapılır, Ayvalık’ta alışveriş konularına da değindik. Hatta bir de üstüne Ayvalık gezisi notlarını da ekledik. Hey maşallah hey! 🙂

Aslında şöyle de diyebiliriz; yazın ülkemizin kıyı bölgelerine tatile kaçanlardansanız o zaman yolunuz bir gün mutlaka Ayvalık’a düşecektir. İşte o zaman geldiğinde “Ayvalık Gezi Rehberi” tehlike anında camı kırabilmeniz için ihtiyacınız olan aracınız olacak. Yani buralar değerlenir, şimdiden yerinizi alın. 🙂

“Ayvalık Gezi Rehberi” yazısı biraz önce de bahsettiğimiz gibi, Ayvalık hakkında aklınıza takılan tüm sorulara cevapları tek bir yerde bulabilmeniz için mühendislerimiz tarafından tasarladı, editörlerimiz tarafından özenle hazırlandı. 😎 Ayvalık Gezi Rehberi’ni okurken ve Ayvalık gezisi için kendi planınızı hazırlarken yazıda istediğiniz yere kolayca ulaşabilmeniz için içeriği aşağıda paylaştık.👇 Başlıklara tıklayarak yazının ilgili bölümüne kolayca ulaşabilir, sonrasında sağ tarafta bulunan ⬆ simgesine tıklayarak yazının başına tekrar gelebilirsiniz. Ayvalık gezisi yaparken kafanızı kurcalayan soruların yanıtlarına dilediğinizde kolayca ulaşabilmeniz için Ayvalık gezi rehberinizi sık kullanılanlarınıza eklemeyi unutmayın!⭐️ Ayrıca Facebook 🔗 hesabımızdan da yazılarımıza ulaşabilirsiniz!

Yazıda Bulabilecekleriniz
1 ⒈ Ayvalık Nerede? 📌1.1 ➽ Ayvalık Haritası
1.2 ➽ Şehirler Arası Mesafeler
1.3 ➽ Ayvalık’a Nasıl Gidilir?1.3.1 ➼ Otobüs 🚍 veya Araba 🚗 ile Ulaşım
1.3.2 ➼ Uçak ile Ulaşım ✈️

2 ⒉ Ayvalık’ın Tarihi 🏛️
3 ⒊ Ayvalık Nasıl Bir Yer? 🏙️
4 ⒋ Ayvalık’ta Konaklama 🏨4.1 ➽ Ayvalık Otelleri
4.2 ➽ Ayvalık Pansiyonları

5 ⒌ Ayvalık’ta Ne Yenir, Ne İçilir? 🍴5.1 ➽ Başka Dünyalar Menüsü
5.2 ➽ Ayvalık’ta Balık Nerede Yenir?
5.3 ➽ Ayvalık’ta Papalina Nerede Yenir?
5.4 ➽ Ayvalık Tostu Nerede Yenir?
5.5 ➽ Ayvalık’ta Koruk Suyu Nerede İçilir?
5.6 ➽ Ayvalık’ta Damla Sakızlı Kurabiye Nerede Yenir?
5.7 ➽ Ayvalık’ta Damla Sakızlı Türk Kahvesi Nerede İçilir?

6 ⒍ Ayvalık’ta Denize Girilecek Yerler 🏖️6.1 ➽ Ayvalık Plajları6.1.1 ➼ Duba Plajı
6.1.2 ➼ Şirinkent Plajı

6.2 Ayvalık merkeze yaklaşık 10 dakika mesafede bulunan Sahilkent Mahallesi’nde bulunan Şirinkent Plajı Ayvalık’ta denize girebileceğiniz bir diğer yer. İlçede bulunan diğer plajlara göre biraz daha sakin olduğunu söyleyebiliriz.6.2.1 ➼ Sarımsaklı Plajı
6.2.2 ➼ Badavut Plajı
6.2.3 ➼ Patriça Koyu

7 ⒎ Ayvalık’ta Ne Yapılır? 🚶🏻
8 ⒏ Ayvalık’ta Alışveriş 🛍️
9 ⒐ Ayvalık Gezisi Notları 📝9.1 ➽ Ayvalık’a Ne Zaman Gidilir?
9.2 ➽ Ayvalık’ı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

⒈ Ayvalık Nerede? 📌

Ege Denizi’nin kuzey kıyılarında kendine yer edinmiş, çevresinde bulunan yaklaşık 22 adaya ev sahipliği yapan ve ülkemizin en gözde tatil beldelerinden biri olan Ayvalık, Balıkesir iline bağlı bir ilçemiz. Ayvalık’ın komşuları arasında; Burhaniye, Dikili, Gömeç (Armutova) ve Altınova var.

➽ Ayvalık Haritası

ayvalık haritası

➽ Şehirler Arası Mesafeler

☞ Balıkesir – Ayvalık arası kaç km? 🚗 127 kilometre kaç saat? ⏱ Yaklaşık olarak 1.5 saat
☞ İzmir – Ayvalık arası kaç km? 🚗 151 kilometre kaç saat? ⏱ Yaklaşık olarak 3 saat
☞ İstanbul – Ayvalık arası kaç km? 🚗 512 kilometre kaç saat? ⏱ Yaklaşık olarak 7.5 saat
☞ Ankara – Ayvalık arası kaç km? 🚗 671 kilometre kaç saat? ⏱ Yaklaşık olarak 9.5 saat

➽ Ayvalık’a Nasıl Gidilir?

➼ Otobüs 🚍 veya Araba 🚗 ile Ulaşım

İstanbul’dan Ayvalık’a ulaşım sağlayacaksanız eğer bir kaç seçeneğiniz var. Bunlardan ilki İDO’nun Yenikapı-Bandırma arası arabalı vapurunu kullanmak. İkincisi yine İDO’yu kullanarak Yenikapı-Bursa arasında yolculuğunuzu gerçekleştirdikten sonra karayolu ile Ayvalık’a Ulaşmak.

Bir diğer seçenek yine arabalı vapur kullanmak. Eceabat, Gelibolu veya Kilitbahir arası arabalı vapur seferleri ile karşı kıyıya ulaşıp Ayvalık rotanıza devam edebilirsiniz. Diğer seçenekler ise araçla Marmara Denizi kıyılarını dolaşarak veya Osmangazi Köprüsü’nden geçerek ulaşımınızı sağlamak. Ayvalık’a ulaşmak için hangi rotayı seçerseniz seçin, yolculuğunuz 6-8 saat arası sürecektir.

Türkiye’nin her yerinden Ayvalık’a bir çok otobüs firmasının seferleri var. İstanbul’dan Ayvalık’a otobüs fiyatları ortalama 80 ₺. Ankara’dan Ayvalık’a otobüs ile ulaşım ise ortalama 85 ₺

Not 1: Ayvalık gezi rotası üzerine Çanakkale, Truva ve Asos’u da eklerim derseniz Eceabat, Gelibolu veya Kilitbahir seçeneklerinden birini kullanmanızı tavsiye ederiz.

Not 2: Özel arabanız varsa ve yakıt tüketimi ortalama seviyede ise Ayvalık gezisi için tercihinizi özel araçtan yana kullanmanızı tavsiye ederiz. 2 kişilik bir yolculukta otobüse ödeyeceğinizden 200-300 lira kadar fazla ödüyorsunuz ama kendinizi kısıtlamadan istediğiniz her durağa uğrama şansınız olur.

☞ İstanbul’dan arabayla kaç saat ? 🚗 Yaklaşık olarak 7.5 saat
☞ İstanbul’dan otobüsle kaç saat ? 🚍 Yaklaşık olarak 10 saat

☞ Ankara’dan arabayla kaç saat ? 🚗 Yaklaşık olarak 9.5 saat
☞ Ankara’dan otobüsle kaç saat ? 🚍 Yaklaşık olarak 12 saat

➼ Uçak ile Ulaşım ✈️

Ayvalık’a en yakın havaalanı Balıkesir’de bulunuyor. Balıkesir Kocaseyit Havaalanı’na indikten sonra Ayvalık’a kara yolculuğu ile ulaşmanız gerekiyor ve bu yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor.

⒉ Ayvalık’ın Tarihi 🏛️

ayvalık tarihi

İsmiyle bağdaşmayan şehirler vardır, tıpkı adında geçmesine rağmen denize kıyısı olmayan Denizli gibi. İşte Ayvalık bunlardan biri değil. 🙂 Antik çağda bir tür yabani ayva anlamına gelen Kinodia bugünkü Ayvalık kelimesi ile aynı anlama geliyor. Geçmişte zeytinyağı, balmumu, yerli ipek, şarap ve sabun üretimi konusunda önde merkezlerden biri olan Ayvalık, günümüzde de özellikle zeytinyağı ve zeytin ile bağdaştırabileceğiniz bütün ürünlerde ülkemizin önde gelen merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.

Tarihin erken dönemlerinden itibaren Misya, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Yunan uygarlığı gibi bir çok uygarlığın himayesi altına giren Ayvalık, Türk egemenliğine 15.yy itibariyle girmiş. Osmanlı döneminde nüfusunun %90’ını Rum kökenlilerin oluşturduğu Ayvalık’ta ülkemizde bulunan bir çok yer gibi Kurtuluş Savaşı’nda derin yaralar almış. Kentte bulunan Rumlar Yunanistan’a göç etmiş ve yerlerine Midilli, Girit ve Makedonya’dan gelen Türkler yeleştirilmiş. Ancak Ayvalık’ta Rum izleri hala devam ediyor. Ayvalık’ın tarihi evleri, konakları, kiliseden camiye çevrilmiş veya anıt müze olarak hizmet veren bir çok yapı bu durumu kanıtlar nitelikte.

⒊ Ayvalık Nasıl Bir Yer? 🏙️

ayvalık nasıl bir yer

Yazımızın “Ayvalık Nerede?” bölümünde de belirttiğimiz gibi Ayvalık, ülkemizin en gözde tatil beldelerinden biri. İçerisinde barındırdığı Cunda Adası, Partiçya Koyu, Sarımsaklı ve Badavut plajları, eşsiz gün batımı manzarasını izleyebileceğiniz Şeytan Sofrası ve daha bir çok unsuru ile özellikle yaz aylarında binlerce turisti kendisine çekiyor Ayvalık. Kış aylarında biraz daha inzivaya çekilen bir görüntüye bürünen bu şirin Ege ilçesi bu seferde huzur ve sakinlik arayanların en gözde mekanlarından biri oluyor.

Ayvalık’ın gezmesine doyum olmaz sokakları da bir çok tarihi hazineye ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin tescillenmiş tarihi evler açısından en zengin ilçesi olan Ayvalık’ın sokaklarında gezerken her gördüğünüz eve hayranlıkla bakıyor, her köşe başında ah o evde ben yaşasaydım hayalleri kuruyorsunuz.

Elbette Ayvalık’ın çevresinde bulunan tamı tamına 22 adayı, bu adaların oluşturduğu Türkiye’nin en büyük doğal yaşam alanı olan Ayvalık Tabiat Parkı’nı ve bunların bizlere sunduğu eşsiz manzaraları ve dalış severlere sunduğu zengin su altı yaşamanı da unutmamak gerek. Durum böyle olunca Ayvalık’ta tekne turu yapmak, dalış kıyafetlerini giyip su altında bulunan başka dünyaları keşfetmek buranın en popüler aktivitelerinden biri haline geliyor.

Ayrıca, “Ayvalık’ın Tarihi” bölümünde değindiğimiz geçmişten günümüze gelen bir zeytin kültürü var Ayvalık’ta. Ülkemizin en leziz zeytin ve zeytinyağlarının üretildiği Ayvalık’ta 2 milyona yakın zeytin ağacı bulunuyor. Ayrıca bu şirin Ege ilçesinde damak tadımıza hitap eden yüzden fazla meze çeşidi de var. Damak tadı diyince elbette Ayvalık Tostu’nun en hasının burada yendiğini de unutmamak gerek. 🙂

“Ayvalık Nasıl Bir Yer?“diye soranlar için yukarıda yazdıklarımızı toparlamak gerekirse: Ayvalık, insana nefes aldıran doğası, geçmişe duyulan özlemi gideren tarihi sokakları, midelerimize bayram ettiren tadına doyum olmaz lezzetleri ile “şirin Ege ilçesi” tabirinin hakkını dibine kadar veren eşsiz bir yer.

⒋ Ayvalık’ta Konaklama 🏨

➽ Ayvalık Otelleri

Ayvalık tam anlamıyla bir turizm cenneti olduğundan her keseye uygun otel seçenekleri mevcut. Özellikle resmi tatil dönemlerinde doluluk oranı %100 olduğundan Ayvalık otellerinden erkenden yer ayırtmanızda fayda var. İki kişilik bir oda için gecelik fiyatlar 150 ₺’den başlıyor.

➽ Ayvalık Pansiyonları

Ayvalık’ta konaklama için bizim tavsiyemiz ise kesinlikle Ayvalık pansiyonları olacak. İlçenin tarihi dokusunu iliklerinize kadar hissedebilmeniz için, eski evlerden pansiyona çevrilmiş işletmeleri tercih edebilirsiniz. İlçede bir çok tarihi ev olduğu için Ayvalık pansiyonları için seçenek bol. Güzel bir araştırma yapıp Ayvalık gezinize farklı bir tat katabilirsiniz.

⒌ Ayvalık’ta Ne Yenir, Ne İçilir? 🍴

ayvalıkta ne yenir ne içilir

➽ Başka Dünyalar Menüsü

🍽 Kalamar Dolması
🍽 Papalina Balığı
🍽 Ayvalık Tostu
🍽 Damla Sakızlı Kurabiye
🍽 Koruk Suyu
🍽 Damla Sakızlı Türk Kahvesi

➽ Ayvalık’ta Balık Nerede Yenir?

Ege bölgesinin kıyı kesiminde bulunan şehirlerin mutfaklarında deniz ürünleri önemli bir yer tutar ve elbette Ayvalık için de bu durum geçerli. Ayvalık merkezde deniz ürünleri yiyebileceğiniz bir çok restoran olsa da özellikle rakı balık severlerin tercihi Cunda Adası’nda bulunan mekanlar. Adada bulunan Bay Nihat, Günay Restoran ve Nesos Restoran Ayvalık’ta balık nerede yenir denildiğinde akla ilk gelen adreslerden.

➽ Ayvalık’ta Papalina Nerede Yenir?

Ayvalık’ın en ünlü ve kendine has deniz mahsülü olan Papalina yemek için de adres yine Cunda Adası. 2003 yılından bu yana hizmet veren Ayna Restoran Ayvalık’ta Papalina yemek denilince akla gelen ilk mekanlardan.

Adres 📍 Namık Kemal Mahallesi, Çarşı Cd., 10405
Konum 📌

➽ Ayvalık Tostu Nerede Yenir?

Meşhur Ayvalık Tostu’nu bilmeyeniniz yoktur diye düşünüyoruz. Ayvalık’ta Ayvalık Tostu nerede yenir derseniz eğer size ilk gösterecekleri yer ilçenin merkezinde bulunan Ayvalık Tostçular Çarşısı olacaktır. Esasında Ayvalık Tostu sucuk, sosis, kaşar, domates, turşu, ketçap ve mayonezden yapılıyor. Ancak her zaman olduğu gibi insanımız yine ortaya çıkartıcılığını konuşturmuş ve kavurmadan dilli peynire kadar envai ceşidini yapar hale gelmiş Ayvalık Tostu’nun.

Bol malzemos fesefesi ile yapılan Ayvalık Tost’unu yemesi biraz zor. Her ısırıkta ekmeğin arasından bir şeyler fırlıyor. O yüzden yemeye başlamadan önce yanınıza bir paket ıslak mendil bırakmayı ihmal etmiyorlar. 🙂

Adres 📍 Fevzipaşa-vehbibey Mahallesi, Atatürk Blv. No:122
Konum📌

➽ Ayvalık’ta Koruk Suyu Nerede İçilir?

Koruk suyu buraların en meşhur içeceklerinden. Özellikle bunaltıcı sıcaklarda bir bardak buz gibi koruk suyunu kafaya dikmek gerçekten de ayıltıcı bir etki yapıyor. Bu arada koruk suyu tam olgunlaşmamış üzümden yapılıyor. Ayvalık’ta koruk suyu nerede içilir derseniz biz size Şeytan’ın Kahvesi‘ni öneririz. Ayvalık sokaklarını turlayan gezginlerin uğrak noktası olan Şeytan’ın Kahvesi’nde oturup soluklanırken koruk suyunuzu yudumlamak Ayvalık’ta yapılabilecek en rahatlatıcı aktivitelerden. 🙂

Adres 📍 Zekibey Mahallesi, 13 Nisan Cd. No:2
Konum📌

➽ Ayvalık’ta Damla Sakızlı Kurabiye Nerede Yenir?

İşin doğrusu Ayvalık gezi rehberimizin “Ayvalık’ta Ne Yenir” bölümünü hazırlarken damla sakızlı kurabiye yemek için Karamanlar Unlu Mamülleri’ne gitmek planlarımız dahilinde değildi. Yani burayı tamamen şans eseri bulduk. İyiki de bulmuşuz. Burası, hem damak zevkimiz hem de kafayı dinlememiz için bize öyle bir fırsat verdi ki Ayvalık’a yolu düşen herkese Karamanlar Unlu Mamülleri’nin bulunduğu sokağı mutlaka ama mutlaka öneriyoruz!

Adres 📍 Hayrettinpaşa Mahallesi, Barbaros Cd.
Konum📌

➽ Ayvalık’ta Damla Sakızlı Türk Kahvesi Nerede İçilir?

Aslında bu konuda fazla söze gerek yok. Ayvalık’a gelipte Cunda Taş Kahve’ye gitmemek, burada en köpüklüsünden damla sakızlı Türk kahvesi içmeden dönmek olmaz. Yani Taş Kahve’de damla sakızlı Türk kahvesi içmek Ayvalık gezisinin 5 şartından biri. 🙂 Son zamanlarda, özellikle yaz aylarında aşırı kalabalık olması nedeniyle biraz bozuldu evet ama ne kadar kalabalık olursa olsun o kahvenin içinde sadece oturmak ve koşuşturmacayı izlemek bile insana güzel duygular yaşatmaya yetiyor.

Adres 📍 Alibey Adası, Sahil Boyu No:20
Konum📌

⒍ Ayvalık’ta Denize Girilecek Yerler 🏖️

ayvalıkta-denize-girilecek-yerler-sarımsaklı-plajı

Ayvalık’a daha önce hiç gitmediyseniz ve deniz tatili yapmak için geliyorsanız peşin peşin söyleyelim: Ayvalık’ın denizi biraz soğuk ama girince alışıyorsunuz. 😨 He bir de Ayvalık’ta denize girilecek yerler genelde rüzgarlı ve dalgalı. Neyse tamam çok gözünüzü korkutmayalım, yakınlarda oldukça sakin ve sığ koylarda var. 😇 Uzun lafın kısası Ayvalık’a tatile gelenler denize girmek için daha çok, Sarımsaklı ve Badavut plajları gibi Ayvalık’a yakın yerleri tercih ediyorlar. Yani biraz yol yapmanız gerekecek.

➽ Ayvalık Plajları

➼ Duba Plajı

Duba Plajı, Ayvalık ile Lale Adası’nı birbirine bağlayan yolun sonunda, Lale Adası’nın hemen girişinde bulunuyor. 100 metre uzunluğu bulunan Duba Plajı Ayvalık Halk Plajı olarak da biliniyor. İçerisinde Ayvalık Belediyesi’ne ait bir işletme de var.

Adres 📍 Ali Çetinkaya Mahallesi, 10400
Konum📌

➼ Şirinkent Plajı

Ayvalık merkeze yaklaşık 10 dakika mesafede bulunan Sahilkent Mahallesi’nde bulunan Şirinkent Plajı Ayvalık’ta denize girebileceğiniz bir diğer yer. İlçede bulunan diğer plajlara göre biraz daha sakin olduğunu söyleyebiliriz.

Adres 📍 Sahil Kent Mahallesi, Kuva-i Milliye Cd.
Konum📌

➼ Sarımsaklı Plajı

Ayvalık’ta denize girilecek en meşhur yerlerden biri, Ayvalık merkeze yaklaşık 20 dakikalık uzaklıkta olan Sarımsaklı Plajı. 8 km uzunluğunda kum plaja sahip olan Sarımsaklı Plajı’nda yan yana dizilmiş bir çok özel işletme var ve yazın her anında oldukça kalabalık oluyor. Sarımsaklı Plajı’nda şezlong ve şemsiye fiyatları kişi başı 20-30 ₺ arasında değişiyor. Temiz ancak bir o kadar da serin bir suya sahip olan Sarımsaklı Plajı Ayvalık’a tatile gelenlerin denize girmek için akın ettiği yerlerden.

Adres 📍 Küçükköy Mahallesi, 10400
Konum📌

➼ Badavut Plajı

Yine Sarımsaklı’da bulunan Badavut Plajı’nı çekici kılan şey ise Sarımsaklı Plajı’na nazaran daha sakin olması. Denize girerken sessiz ve sakin bir ortamda huzur bulmayı isteyenlere hitap eden Badavut Plajı da temiz ve bir o kadar da serin bir suya sahip.

Adres 📍 Küçükköy Mahallesi, 10400
Konum📌

➼ Patriça Koyu

Ayvalık’ta denize girilecek en meşhur yerlerden biri olan Patriça Koyu, Cunda Adası’nda bulunuyor. Buranın denizi oldukça sığ ve su sıcaklığı normal seviyelerde. Patriça Koyu’nun girişinde özel işletmeler sizi karşılıyor olacak. Giriş araç başına 30 ₺. Bu ücretin içerisine şezlong ve şemsiyeler de dahil. Ancak ben daha sakin ve el değmemiş yerler isterim derseniz ve aracınıza da güveniyorsanız bu plajları es geçip kendinize denize girecek uygun bir yer bulabilirisiniz.

Adres 📍 Namık Kemal Mahallesi, 10405
Konum📌

⒎ Ayvalık’ta Ne Yapılır? 🚶🏻

ayvalıkta ne yapılır

✓ Ayvalık ve Cunda sokaklarında yürüyüşün tadını çıkarın. 🚶🏻

✓ Kendinizi Ayvalık’ın meşhur plajlarına atıp bol bol yüzün. 🏊🏻

✓ Ayvalık’ta tekne turu yapın, ıssız koylarda yüzmenin tadını çıkarın. 🛥️

✓ Meşhur Ayvalık Tostu’nun tadına bakın. 🌮

✓ Cunda Taş Kahvede damla sakızlı Türk Kahvesi için. ☕

✓ Şeytan’ın Kahvesi’nde buz gibi koruk suyunuzu yudumlayın. 🍹

✓ Cunda’da rakı-balık yapın. Alkol kullamıyorsanız ya da balık sevmiyorsanız bile Cunda’da bir akşam mutlaka gezin. 🍽️

✓ Karamanlar Unlu Mamülleri’ne gidip damla sakızlı kurabiyeyi mideye indirin. 🍪

⒏ Ayvalık’ta Alışveriş 🛍️

Hepimizin malumu Ayvalık’ın zeytini ve zeytinyağı meşhur. Tabi Ayalık merkezde ve Cunda Adası’nda sıra sıra dizilmiş hediyelik eşya dükkanlarını da unutmamak lazım. Yani anlayacağınız Ayvalık’a gelip, gezip tozup, Ayvalık’ın mis gibi doğal güzelliğinden faydalanıp eli boş dönmek yok.

Zaten Ayvalık’a doğru yola çıkmadan önce varsa eşten dostan bilimum zeytin ve zeytinyağı siparişi alınır, Cunda Adası’ndan hediyelik eşya talepleri not edilir, öyle yola düşülür. Başka çıkarı var zannediyorsanız, yanılıyorsunuz. Ha, bunlardan sonra sıra size gelirse kendinize de alırsınız üç beş bir şeyler. 😅

Neyse efenim, özellikle Ayvalık merkezde her köşe başında bir “zeytin ürünleri” dükkanı görmeniz mümkün. Hediyelik eşya için ise Ayvalık merkezde kurulan pazarı ya da Cunda Adası’nda akşam cıvıl cıvıl olan dükkanları tavsiye ederiz.

⒐ Ayvalık Gezisi Notları 📝

➽ Ayvalık’a Ne Zaman Gidilir?

Ayvalık, harika doğası, insanı kendine çeken plajları ve tarihi sokakları ile özellikle yaz aylarında yerli yabancı turistlerin uğrak noktası haline geliyor. Hal böyle olunca da Ayvalık’a ne zaman gidilir sorusunun olağan şüphelisi yaz ayları oluyor. Ancak duyduk ki bu güzel Ege ilçesi, sonbahar ve kış aylarında çok daha sakin ve huzurlu oluyormuş. Yani yaz ayları haricinde de Ayvalık’ı kafa dinleme opsiyonu olarak listenize ekleyebilirsiniz.

➽ Ayvalık’ı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Ayvalık’ı gezmek için 1 gün fazlasıyla yeterli. Ancak o plajdan bu plaja atlamayı, tekne turu yapmayı, Ayvalık ve Cunda gecelerinin tadını çıkarmayı da Ayvalık gezisi planlarınıza eklemek istiyorsanız -ki yaz aylarında Ayvalık’a gidecekler için bu zorunlu bir hizmet- en az 4-5 günlük bir süreye ihtiyacınız olacaktır.