Ayvalık ve Cunda, ayrılmaz bir 2’li gibi aslında. Ne Cunda’sız Ayvalık, ne de Ayvalık’sız Cunda. Biri, diğerinin tamamlayıcısı gibi. Ayvalık’ta daracık sokaklarda halk ile kaynaşıyor, Cunda’da ise hafta sonu kaçamak yapmaya gelen, huzur arayan seyahat severleri görüyorsunuz. Herkes, dinlenmek, nefes almak, yaşamak için bu keyiflik yerlere heyecanla geliyor. Neden mi ? Anlatayım. Ama önce biraz izleyelim efendim.
İçerik Listesi
1-Ayvalık ve Cunda’ya Başlangıç
2-Ayvalık ve Cunda Hakkında
3-Ayvalık ve Cunda Gezi Rehberi
4-Ayvalık ve Cunda’ya Ulaşım
5-Ayvalık ve Cunda’da Konaklama
6-Ayvalık ve Cunda’da Ne Yapılır ?
7-Ayvalık ve Cunda’da Hangi Yemekler Yenir
8-Ayvalık’da Gezilecek Yerler
9-Cunda’da Gezilecek Yerler
10-Ayvalık ve Cunda’da Kaç Gün Kalmalı ?
11-Ayvalık ve Cunda’da Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler Neler ?
12-Ayvalık ve Cunda’ya Ne Zaman Gitmeli ?
13-Ayvalık ve Cunda Seyahatim Kaça Mal Olur ?
14-Ayvalık’a Kadar Gelmişken Başka Nereye Gidilir ?
15-Ayvalık ve Cunda Hakkında Uyarılarım
1-Ayvalık ve Cunda’ya Başlangıç
Türkiye’de gezilecek şehirleri yazarken, her daim emin olarak başladığım ve herkese şiddetle önerdiğim, sanırım 6-7 kez gittiğim ve her gidişimde yüzümün gülmesine neden olan bir coğrafyadan, belki de Ege bölgesinde gezilecek yerlerin en başında gelen Ayvalık ilçesinden bahsetmeden olmaz.
ayvalik_sokaklari
Ayvalık Sokakları
Lezzetli deniz mahsullerinin, güleryüzlü insanların, keşfedilmeyi bekleyen harika köylerin, her şeyden öte mis gibi esen rüzgarın insanın yüzünde bıraktığı gülümsemenin sebebi…
2-Ayvalık ve Cunda Hakkında
Ayvalık, Balıkesir’in en önemli ilçelerinden bir tanesi. Hemen güneyinde diğer bir cennet ilimiz olan İzmir bulunuyor. Yaklaşık 22 adanın sarmaladığı, Cunda (Alibey Adası) gibi meşhur adaya da ev sahipliği yapan Ayvalık, ülkemizin en güzel evlerinin hatta tarihi konak sayısı bakımından da en çok konağın bulunduğu bir şehir.
Aynı zamanda Ayvalık, Ege bölgesi kültürünün kendine has özelliklerini şehrin dört bir yanında barındırıyor. Ne mi o kendine has özellikleri ? Güleryüz, samimiyet ve her daim neşe…
ayvalik_gezi
Yemyeşil Ege Dağları
Her ne kadar yaz mevsiminde gidilesi bir yermiş gibi dursada, aslında 4 mevsim görülmesi gereken bir şehir. Kışın yağmur tanelerinin sokakları şenlendirdiği, bahar mevsiminde ise mis gibi Ege denizinin havasını içinize çekerek dolaşabileceğiniz bir yer.
Kuzeyinde Kaz dağları, batısında Ege. “İnsan bir şehirden başka ne ister ki” dedirtecek derecede mis gibi bir şehir Ayvalık.
Ayvalık, aslında neredeyse 500 yıllık bir şehir. Kydonia ismi ile bilinen, mübadeleler yaşamış, bir çok milletin aynı çatı altında barınmasını sağlamış bir yer. Bu yüzden, özellikle Rumlardan bir çok yapı hala dimdik ayakta kalabilmiş.
Bölgeye has sarımsak taşı sayesinde ayakta kalan yapıların arasında uyanıp, şöyle kendimi sokağa attığım günü hala hatırlıyorum. At arabalarının sokaklardan geçtiği, taşıtlara izin verilmediği eski şehir merkezi, hala o tarihi dokunusu yaşatmayı başarmış doğrusu.
3-Ayvalık ve Cunda Gezi Rehberi
Tatil Dükkanı
Bölge, sadece yaz mevsiminde değil, diğer mevsimlerde de sakin ve dingin bir tatil arayanların duraklarından. O yüzden dediğim gibi, “Ayvalık’a sadece yazın deniz-kum-güneş için gidilir.” gibi bir algınız olmasın.
Bölge’de görülecek onlarca köy, yüzlerce sokak emrinize amade olacaktır. Özellikle, kiralayacağınız aracınız ile, Cunda adasını kıyı kıyı gezebilir, hava yağmurlu olsa bile Ayvalık sokaklarında kendinizi huzura teslim edebilirsiniz.
Hatta Ayvalık bölgesi için değil, aynı zamanda Ege yöresindeki tüm güzel sahil şehirlerimiz için aynısını söyleyebilirim.
ayvalik_cunda
Ayvalık Cunda’da günbatımı anı bu kadar güzel işte
Zaten aşağıda da size, kendimce Ege bölgesinde gezilecek yerleri birazcık rota halinde anlatacağım. Çünkü bildiğiniz gibi benim bu yazıları yazmamdaki en önemli neden, sizlere rotalar çıkarıp, Türkiye’de gezilecek yerler konusunda planlar yapmanıza yardımcı olmak.
Aslında Ayvalık ve Cunda gezisini bir bütün olarak düşünmek lazım. Bölgenin en önemli 2 noktası olduğu için ayrılmaz bir bütünler.
Ayrıca dolmuşlarla kolayca ulaşımınızı sağlayabileceğiniz bir bölge. İnsanları güler yüzlü. Hesaplar orta halli. Hava mis. Yemekler leziz.
Özellikle deniz mahsulleri harika. Onlarca adanın Ege bölgesini süslediğini söylememe gerek yok heralde. Tarihi sokaklar, enfes sahiller, muhteşem bir günbatımı. İnsan daha ne ister ? Ayvalık, emin olun bir tatilden beklentilerinizi rahatça karşılamaya yeter.
4-Ayvalık ve Cunda’ya Ulaşım
Ayvalık’a nasıl gidilir ? Cunda’ya nasıl gidilir ?
Aslında en ama en kolay husus bu olacaktır. Gerek Ayvalık ve gerek Cunda arasındaki ulaşımınız, gerekse de bölgeye erişiminiz çok basit.
Özellikle Ayvalık-Cunda arasında ister minibüs isterseniz yaz mevsiminde faaliyet gösteren tekneleri kullanabilirsiniz. Bu konuda hiç tereddütünüz olmasın. Ben şimdi, size tek tek bütün alternatifleri anlatacağım.
ayvalik_cunda_ulasim
Ayvalık’a Ulaşım
Ayvalık’a uçak ile ulaşım : 48 km uzaklıkta bulunan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı kullanacağınız havalimanı olacak. Özellikle Borajet, Pegasus ve Anadolujet gibi havayolu firmaları, direk uçuş gerçekleştiriyorlar. Havalimanından şehir merkezine ise, ne yazık ki Havaş hizmet vermiyor. Ama Pegasus ve Borajet’in Ayvalık’a ücretsiz servisleri var. Bilet almadan önce saatleri sorabilirsiniz. Uçak bileti konusunda ise, mutlaka “En iyi uçak ve tren bileti siteleri” yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
Ayvalık’a otobüsle ulaşım : Ayvalık’ın doğusunda bulunan Ayvalık otogarını kullanarak Ayvalık’a otobüs ile gidebilirsiniz. Özellikle İzmir, Çanakkale gibi şehirlerden erişim çok kolay.
Ayvalık’a tren ile ulaşım : Ne yazık ki bölgede tren hatları yok.
Ayvalık’a araç ile ulaşım : İstanbul’dan 515 km, Balıkesir’den 125 km, Ankara’dan 670 km ve İzmir’den 150 km uzaklıktaki Ayvalık, ulaşım konusunda hiçte zor erişilen bir yer değil. Benim size tavsiyem: Eğer Ayvalık’a yakın bölgede iseniz, şahsi aracınız ile ulaşmanız. Böylece, sadece Ayvalık ve Cunda’yı değil, harika Ege köylerini ve kasabalarını da aracınız ile gezebilirsiniz.
ayvalik_gezi_seyahat_sokaklar
Ayvalık Tarihi Sokakları
Eğer İstanbul’dan gelecekseniz; İDO’yu kullanarak Yenikapı-Bandırma veya Yenikapı-Bursa arabalı vapurunu kullanın derim. Böylece çok hızlı bir şekilde Balıkesir sınırlarına ulaşır, sonrasında ise Ayvalık’a gelebilirsiniz.
Eğer bizim gibi İstanbul’dan gelecekseniz, mutlaka havalimanından bir araba kiralayın ve kiraladığınız aracınız ile gezin. Açın pencereleri.
Alın rüzgarı ardınıza. Ayvalık, Cunda, Bergama, Akçay, Asos, Dikili, Bademli ve onca köyü karış karış gezin. İnanın bu seyahatinizden çok ama çok memnun ayrılacaksınız.
Eğer “Nereden araç kiralamalıyım ?” diye soracak olursanız : Benim bir çok kez kullandığım şu site sizin de adresiniz olsun.
Hem güvenilir hem de diğer bir çok firmaya göre daha kaliteli, tavsiye ederim. Hatta öncesinde araç nasıl kiralanır yazıma da bir göz atabilirsiniz.
5-Ayvalık ve Cunda’da Konaklama
Ayvalık’da nerede konaklanır ? Cunda otel alternatifleri önerilerim neler ?
Bu bölgeyi hem Cunda hem de Ayvalık civarında otel önerileri yaparak anlatacağım. Emin olun, şimdi anlatacağım bütün otelleri seveceksiniz. Hepsinin tarzı ve konsepti tamamen birbirinden farklı. Umarım, benim mutlu olduğum gibi, siz de memnun kalırsınız.
Size 2 bölgede otel önerilerinde bulunacağım.
Ayvalık Bölgesi Konaklama Önerileri
Macaron Konağı : Ayvalık’ta uyandığım en güzel yerlerden birisi burası. Tarihi bir yapının içerisinde, kuş sesleri eşliğinde uyanıyorum.
ayvalik_cunda_konaklama
Ayvalık’ta kalınacak en güzel otellerden birisi Macaron Konağı
Otel tam bir aile işletmesi. Böyle tesislere bayılıyorum. İşletmecileri Serap Hanım ve Yavuz Bey çok güzel insanlar. Ayrıca köpekleri Kuki de bir o kadar harika bir köpek.
Tesisi incelemek isterseniz tıklayınız.
Murat Reyis Ayvalık : Burası, zaten Ayvalık bölgesinin en en en iyi tesislerinden birisi olarak biliniyor. Özellikle çift olarak bir yerde kalmak isterseniz, şimdiden not alın derim.
ayvalik_otelleri
Murat Reyis Ayvalık oteli de tam çiftler için
Otelin sahilindeki kumlar bile Mısır’dan gelmiş. Çoğu oda deniz manzaraları. Yemekler ve hizmet on numara. Özellikle kafa dinlemek isterseniz listenizde olsun ama biraz pahalı bir işletme. Görmek için tıklayınız.
Cunda Bölgesi Konaklama Önerisi
Ada Camp Hotel Beach : Burası, Cunda’da dingin bir tatil arayanların yeri. İster kamp, ister çadır kurun hatta isterseniz özel odalarda kalın; her türlü keyif yapılası bir yer. Bu arada, ben tesisteki en güzel odayı sizin için sordum. 15 numaraymış haberiniz olsun.
cunda_otelleri_konaklama
Cunda Otel Önerilerim arasında yer alan Ada Camping güzel bir işletme
Otelin kendi plajı ve restoranı da bulunuyor. Fiyatlar da, orta halli. Ayrıca otelde kalmasanız bile, işletmenin sahilini ve restoranını kullanabiliyorsunuz.
Ayvalık ve Cunda’da böyle güzel tesisleri anlattım ama inanın daha ne tesisler vardır. Bunlar, benim şahsen deneyimlediklerim olduğu için tek tek yazmak istedim.
Ama siz genel olarak tüm otelleri incelemek isterseniz ücretsiz iptal edebileceğiniz şu tesislere bir bakın derim :
◾Ayvalık otelleri için : Tıklayınız
◾Cunda Adası otelleri için : Tıklayınız
6-Ayvalık ve Cunda’da Ne Yapılır ?
Ayvalık ve Cunda’da neler yapılmaz ki… Bölgede sevimli mi sevimli köyler, el değmemiş koylar, lezzetli yemekler, harika etkinlikler var.
İster deniz-kum-güneş, ister köy hayatı isterseniz sakin bir tatil yapabilirsiniz. Lafı çok uzatmadan, hemen sadete geliyorum :
ayvalik_gezi_sokaklar
Ayvalık Sokakları Bu Kadar Sevimli İşte
Ayvalık ve Cunda’da yapılacak aktiviteler
1-Tekne turları
Ayvalık bölgesinde bulunan 20’den fazla adaya, günübirlik tekneler turlar düzenliyor. Sabah saatlerinde limandan ayrılan tekneler, akşamüzeri geri dönüyorlar. Öğle yemeği ve tekne turu dahil kişi başı 35-40 TL fiyat ödemeniz gerekiyor. Özellikle yeterli vakti olanlardansanız, mutlaka yapmanız gereken etkinliklerden olsun.
2-Tarihi sokak turları
Ayvalık, ülkemizin en çok tarihi yapılarına ev sahipliği yapan yerlerden birisi. Özellikle Ayvalık ve Cunda merkezde bulunan tarihi sokakları keşfetmeli, kendinizi rüzgarın ve sokağın akışını bırakmalısınız. Gündüz biraz sıcak olacaktır. Ama geceleri hava enfes.
cunda_gezi
Cunda’nın mis gibi arasokakları
3-Bisiklet turları
Ben yapmadım. Ama bölgenin o güzel kıyılarını ve koylarını, hatta yemyeşil ormanlık bölgelerini görünce “Keşke bisiklete binip şöyle güzel bir keşfe çıksaydım.” diye düşündüm doğrusu. Eğer sizin vaktiniz olursa, mutlaka bir bisiklet bulup, Ayvalık civarını bisikletini ile gezin derim. Hem koylarını, hem kordonu hem de ormanlık araziyi keşfe çıkın.
4-Günbatımı keyfi
Beni bilenler bilir. Yengeç burcundan mıdır, yoksa Fethiye gibi bir şehirde doğduğumdan mıdır bilmiyorum, günbatımına karşı bir zaafım var. Anlamadım gitti !
İşte bu zaafın kurbanı olan ben, Şeytan sofrasındaki o harika gün batımına aşık olanlardan oldum. Sadece Şeytan sofrası mı ? Tabiki hayır. Bölgenin her bir kıyısından, her bir koyundan bu güzelliğe şahit olabilirsiniz.
seytan_sofrasi
Şeytan Sofrası’nın enfes günbatımı
5-Köyleri keşfedin
Bölgede bulunan Küçükköy (Yeniçeri köyü), Yukarıbey Bucağı Köyü ve Bağyüzü Köyü gibi köyleri görmeden dönmeyin derim. Özellikle Küçükköy’de göreceklerinize inanamayacak, sanatın tüm güzelliklerine bu şaşırtıcı köyde şahit olacaksınız. Bir kez daha o güzel insanlara selam olsun.
Cunda’da gece hayatı
Cunda’da gece hayatı nasıldır ? Gördüğünüz gibi Ayvalık’tan bahsetmedim. Çünkü geceleri Cunda’da bulunmak lazım. Ayvalık’ta gece hayatı anlamında çok bir şey yok. Belki de ben görmedim. Eğer varsa, lütfen aşağıya yorum yazın ki, başkaları faydalansın.
Cunda’da olmazsa olmazlardan başlayalım: Eğer alkol sevenlerdenseniz ve rakı-balık aşıklarındansanız, mutlaka sahildeki restoranlarda güzel bir akşam yemeği ve fasıl keyfi yapabilirsiniz. Zaten bu sizin 3-4 saatinizi alacaktır.
cunda_eglence_bar_gece
Cilveli Bar Cunda
Yemekten sonra ise, Cilveli Bar diye bir mekan var. Ben çok ama çok sevmiştim. Canlı müzik yapıyorlar ve gece 3’e kadar sürüyor. Hatta Cilveli Bar’a gelmeden önce diğer barlara da uğrayıp, iki lafın belini kırabilirsiniz.
Cunda ve Ayvalık’da alışveriş
Cunda’da ne alınır ? Ayvalık’ta nerede alışveriş yapılır ? Tam bir yazlık bölge gelsin aklınıza. Daracık sokaklar, küçücük butik dükkanlar ve hemen önlerindeki yeşilin, mavinin ve beyazın en çok yakıştığı sevimli tezgahlar.
Özellikle Cunda’da, hemen Ayvalık Caddesi ile Belediye Sokak’ın kesiştiği yerde kurulan Cumartesi pazarı duraklarınızdan olabilir.
Bu bölgede bulunan bir çok dükkandan takılar, sabunlar, el işlemeleri satın alabilirsiniz. Hiç bir şey almasanız bile, bölgenin halkı ile laflayıp, bir bardak çay için derim. İnanın bana çok ama çok seveceksiniz.
Bu arada Ayvalık ve Cunda turuna çıkmadan önce mutlaka şu linkten otelleri inceleyip erken rezervasyon yaptırın derim. Daha uyguna geliyor.
7-Ayvalık ve Cunda’da Hangi Yemekler Yenir
Ayvalık’da ne yenir ? Cunda’da yenilmeden dönülmemesi gerekenler nelerdir ?
Geldik mi en önemli noktaya. Böyle sahil kasabalarında özellikle akşam yemeklerine hazırlanıp heyecanlanan ben, sizler için bölgeye has uzun uzun listeler hazırlayacağım. Çünkü, özellikle Cunda adasında yemek konusu çok ama çok önemli.
Zeytinyağlı yemekleri, Ege denizinde tutulan taze balıkları, kendimden geçtiğim mezeleri tek tek anlatmak istiyorum. Hatta anlatmakla kalmayacağım, sırası ile size restoran önerilerinde bulunacağım.
Ege mutfağının en güzel örneklerinden olan Cunda ve Ayvalık, Ege bölgesi yemeklerine doyacağınız yemek önerilerim ile başlıyor.
cunda_raki_balik_yeme_restoran
Meze Cenneti Cunda
Cunda Adası’nda nerede ne yenir?
Meze Dünyası : Mezeleri enfes. Özellikle atom, ahtapot salatası, levrek marin, karides güveç benim favorilerim. Ortalama kişi başı ödeyeceğiniz ücret (Rakı yoksa) 40-50 TL civarında olacaktır. Tabi fiyat, tamamen ne kadar ve ne yediğinize göre değişecektir. Ama işin içerisine rakı da girerse, sanırım kişi başı 100-120 TL civarında olur.
cunda_neyenir_nerede_restoran
Pizza Uno Restoran Cunda : Cunda’da nerede ne yenir diyenlere en güzel önerimdir
Pizza Uno Restoran : Cunda’ya gelmeden önce, Cunda’da yeme içme önerileri vereceğime emindim. Ama sanırım, İtalyan mutfağı bunların içerisinde olmazdı. Taki bu restoranda o harika İtalyan yemeklerini tadana kadar.
Başlangıçlar, envai çeşit harika pizzalar ve bitişteki o muhteşem tatlıları tadana kadar. O yüzden, sizlere de mutlaka ama mutlaka Pizza Uno Restorana gitmenizi tavsiye ederim. 1 büyük pizza 25 TL civarında. Tatlılar 15 TL civarında idi. Sanırı kişi başı 50 TL gibi bir ücret ödeyerek, tıka basa doyabilirsiniz.
cunda_yeme_icme
Taş Kahve Cunda
Taş Kahve : “Cunda’da kahvesiz olmaz” dediler. “Adres neresi ? ” diye sorunca, sanırım 10 kişiden 9’unun cevabı Taş kahve oldu. Özellikle damla sakızlı kahveleri enfes. Fiyatı 7.5 TL. Adresi, direk Cunda kordonda. Kime sorsanız gösterirler.
Sahildeki Dondurmacılar : Damlasakızlı dondurma yemeden Cunda’dan dönmeyin derim. Hatta daha onlarca çeşit dondurma da var ama benim aklımda kalan damlasakızlı oldu. Mutlaka Cunda’da dondurmaları tatmalısınız. Genelde 5-10 TL civarında ödersiniz.
cunda_yemek_icme
Cunda sahilde dondurma yemeden dönmeyin
Ayvalık’da nerede ne yenir?
Cafe Caramel : Ayvalık’ta tarihi sokakların arasına gizlenmiş güzeller güzeli bir cafe burası. Buz gibi limonatalar, harika kahveler tadabileceğiniz tam bizlik bir yer. Gerçi ben fotoğraf çekmekten çok fazla bir şey yiyemedim ama miğdeme kazınmasa da, atmosferinin güzelliği ruhuma kazınmış doğrusu. O yüzden, eğer ki yolunuz Ayvalık merkez civarında olursa, mutlaka buraya uğrayınız.
ayvalik_yeme_icme_restoran
Cafe Caramel Ayvalık
Ayvalık’ta yeme içme denince akla ilk gelen lezzet, Ayvalık tostu olur. Ama ben, çok fazla tost seven bir adam değilim. Size sadece hatırlatma amacı ile yazayım dedim. Sizlerin önerileri varsa, lütfen aşağıya yorum bırakınız.
◾Ayvalık otelleri için : Şu Linki
◾Cunda Adası otelleri için de : Şu Linki incelemenizi öneririm. Ücretsiz iptal edebiliyorsunuz. Ben çok memnun kaldım.
8-Ayvalık’da Gezilecek Yerler
“Ayvalık’da nereler gezilir?” sorunuza gelmeden önce, birkaç gezi rehberi tadında bölümlerden bahsedeceğim.
Bunu anlatırken de hem Ayvalık ve civarındaki köyleri hem de Cunda’da görülmesi gereken yerleri anlatacağım. O yüzden bu kısmı 2’ye bölmekte yarar var.
Öncelikle ilk durağımız Ayvalık Gezi Önerileri olacak.
ayvalik_cunda_gezi
Ayvalık Cunda Gezilecek Yerler
Ayvalık’da gezilecek yerler ise ;
◾Eski şehir bölgesi
◾Ayvalık kordonu
◾Sarımsaklı plajı
◾Şeytan Sofrası
◾Ayvalık adalar turu
◾Küçükköy (Yeniçeri köyü)
◾Yukarıbey Bucağı Köyü
◾Bağyüzü Köyü
Eski şehir bölgesi : Sabah Ayvalık’ın tarihi sokaklarına kendimi atmadan önce, şehrin tam kalbinde bulunan Macaron Konağı Otel’de, kuş seslerinin beni uyandırması ile güne saçma bir tebessümle merhaba diyorum. Bu sesi insan bu kadar mı özler, bu kadar mı hasret duyar? Duyuyormuş işte. Ne yazık ki öyle!
Derken, hemen otelin bahçesinde harika bir kahvaltı ile başlayıp, otel sahibinin sevimli köpeği ile oynayarak afyonu patlatıyorum. Küçük daypack sırt çantamı aldığım gibi atıyorum kendimi tarihi sokaklara.
ayvalık_gezilecek_yerler
Ayvalık Bit Pazarı
Derken, öncelikle cumartesi günleri kurulan bit pazarına uğruyorum. Envai çeşit hediyelik eşyalara baka baka tezgahları inceliyorum.
İnsanların samimiyeti o kadar güzel, muhabbetleri o kadar neşe dolu ki “Yahu ben neden burada yaşamıyorum ki !” diyerek kendime kızıyorum.
Ayvalık Kordonu : Tarihi sokaklarda harika fotoğraflar çektikten sonra, bir sonraki durağım Ege denizi ile kavuşacağım Ayvalık kordonu oluyor. Onlarca teknenin sabah tur hazırlıkları yaptıklarını gördükten sonra, güzel bir çay içip, yoluma devam ediyorum.
ayvalik_kordon_gezilecek_yerler
Ayvalık Kordonu
Bu arada ben tekne turuna katılmadım. Ama sizin vaktiniz olursa, bölgedeki adalara giden onlarca günübirlik tekneler ile bu maceraya ortak olabilirsiniz.
Bir de akşam üzeri yine bu kordona gelip mutlaka gün batımına eşlik edin derim. Ege’nin o ılık rüzgarı, sizin de tebessüm etmenizi sağlayacaktır.
Sarımsaklı Plajı : Türkiye’nin en uzun plajlarından birisi olan, yumuşacık kumu ile herkesi mest eden Sarımsaklı plajına gidiyorum.
Burası, Ayvalık’ta olmazsa olmazlardan. Eğer siz de deniz-kum-güneş sevenlerdenseniz, mutlaka bu plaja gelip deniz keyfi yapabilirsiniz.
Ben şahsen bu sahile 4-5 kez geldim. Ama her gelişimde yine ilk gelişim kadar mutlu oluyorum. Seviyorum bu coğrafyayı.
sarimsakli_ayvalik
Sarımsaklı plajı
Şeytan Sofrası : Akşam üzeri ise, gün batımına eşlik etmek için gittiğim adres, malumunuz Şeytan sofrası. Burası, Ayvalık’ı tepeden izlemek için enfes bir yer.
Hangi ülkeye gitsem, mutlaka gün batımı anına tanık olurum. Bir nevi hastalık benimkisi. Ama hayatımın en güzel hastalığı.
O yüzden sizlere de mutlaka bu tepeye gelip, hemen etraftaki kafelerden bir bardak çay aldıktan sonra manzaranın keyfini sürmenizi öneririm.
seytan_sofrasi
Şeytan Sofrası’nın enfes günbatımı
Gün batımındaki o rengarenk görsel şov her gelişimde beni büyülüyor. Karşımda Midilli adası, sağ çaprazımda Cunda ve en sağda ise Ayvalık manzarası enfes. Bu arada, buraya kendi aracınız ile gelebilirsiniz.
Otopark hizmeti de mevcut. Ama her daim kalabalık. O yüzden, gün batımını kaçırmamak adına biraz erken gelmek lazım.
Ayvalık adalar turu : Dediğim gibi ben bu turu yapmadım. Sırf size rehber olması adına anlatıyorum. Eğer vaktiniz olursa, bölgedeki 22 adaya tur düzenleyen firmalar ile günü birlik turlara katılabilirsiniz. Genelde 35-40 TL civarında fiyatları var.
Ayvalık sahilden kalkan teknelerde biletinizi alabilirsiniz. Ama özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında çok yoğun oluyormuş. O yüzden, eğer ki Ayvalık’ta tekne turu yapmayı düşünüyorsanız, önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var.
ayvalik_gezilecek_yerler
Yeniçeri Köyü
Küçükköy (Yeniçeri köyü) : Ertesi gün sanat galerileri ile zenginliği nam salmış olan bir yere gidiyorum. Ağzımın açık kaldığı, takdir etmekten kendimi alamadığım bir yer burası. Dinlerken gurur duyduğum, gözlerimin dolduğu bir yer. Adı “Yeniçarohori”, yani Yeniçeri Köyü.
Bir çok ülkede sanat galerileri, ressamların açtıkları atölyeleri ziyaret etmişimdir. Ama inanın bana, birisi Ayvalık’a gelmeden önce böyle bir yeri önerse “Bakarız.” der geçerdim doğrusu.
Ta ki kendim bizzat gidip görünceye kadar ! Burası, ülkemizdeki azimli ve kararlı insanların neler yapabileceklerinin bir göstergesi oldu benim için. Neden mi? Anlatayım :
yeniceri_koyu_ayvalik
Yeniçeri Köyü Sanat Galerileri
Fatih Sultan Mehmet, 1462 yılında Middili adasını alabilmek ve bölgedeki güvenliği sağlamak adına, buraya 200’den fazla yeniçeri göndermiş. Mübadele sonrasında ise göçmenler, özellikle Boşnaklar yerleştirilmiş. Zamanla köydeki herkes Sarımsaklı civarına yerleşmişler.
Ama bir türlü buradan kopamamışlar. İşte şimdilerde köyü yeniden ayağa kaldırmak ve 400’den fazla taş evin bulunduğu bu küçük kasabayı sapasağlam yaşatmak adına girişimler başlamış. Bir çok galeri ve sanat atölyeleri kurulmuş. Ama öyle böyle güzel değiller. Bayıldığım, hayran kaldığım eserlerden bahsediyorum.
Ama güzel olan ne biliyor musunuz ? Her şey orijinal. Yıllar önce yaşayan köylülerin torunları gelip dedelerinin evlerini hiç bozmadan tamir etmişler. Sanat galerileri, binanın aslı neyse onu bozmadan, yeniden inşa edilmiş.
İnsanlar samimi, güler yüzlü ve gelecekte buranın tüm köylere örnek olacağı düşüncesi ve motivasyonu ile yanıp tutuşuyorlar. Peki olur mu dersiniz ? Öyle bir olur ki, önümüzdeki 5 sene içerisinde Küçükköy, sanatın ve saygının Ayvalık’daki adresi olacaktır. Bundan hiç şüphem yok.
yeniceri_koyu_ayvalik
Suna Tüfekçibaşı Eserleri
Eğer bu köye yolunuz düşerse, ki mutlaka ama mutlaka uğrayın derim, sokakları gezin. Karşınıza çıkacak olan sanat galerini ziyaret edin. Özellikle ; Kıraathane, müze, camii ve hele ki Suna Tüfekçibaşı’nın atölyesine mutlaka uğrayın derim.
Ayrıca, bölgeye has Boşnak Böreği’ni Zet Kafe’de yemeden ve yanında buz gibi ayran içmeden dönmeyin. Özellikle patatesli börek, hayatımda yediğim en iyi böreklerden birisi oldu.
Bölgede otel de var. Otelin adı : Yeniçarohori oteli. Bilin bakalım sahibi kim ? Bir resim öğretmenimiz. Düşünün. Köy tamamen sanat üzerine kurulu. İlk defa otelin sahibinin resim öğretmeni olduğu bir durumla karşılaştım.
Boşnak Böreği_Zet Kafe_ayvalik
Boşnak Böreği-Zet Kafe
Hal böyle olunca, otelin girişi bile bizzat öğretmenimizin çizdiği harika eserler ile süslü. Hatta gün içerisinde sizlere resim eğitimi bile verebiliyor. Çok sevdim çokkkk. Mutlaka listenizde olsun demeden kendimi alamıyorum.
Yukarıbey Bucağı Köyü : Yeniçeri köyünden çıktıktan sonra, Bölgedeki köyleri keşfedelim diyerekten düşüyoruz yollara. 1 saat uzaklıktaki meşhur Yukarıbey Bucağı köyü bir sonraki adresim oluyor.
Çam fıstığı ağaçlarının yemyeşil güzelliklerine şahit olarak kendimden geçtikten sonra köye varıyorum. Ülkemizin en kaliteli çam fıstığı burada üretiliyor.
Gelmişken yöreye has çam fıstığı tatlısını yedikten sonra, bir sonraki durağım olan Bağyüzü köyüne gidiyorum.
ayvalik_koyleri
Yukarıbey Bucağı Köyü: Çam Fıstığı Tatlısı
Bağyüzü Köyü : Köye vardıktan sonra şirin bir meydan karşılıyor beni. Köy meydanındaki amcalar ile iki falın belini kırdıktan sonra, kahvehanenin önünde çaylarımızı yudumluyoruz.
İnsanların samimiyeti, sıcak kanlılığı ve senden hiç bir şey beklemeden sadece muhabbet etmeleri beni benden alıyor. Neyse!
Siz zaten benim ne demek istediğimi anladınız. Biraz köyde dolaştıktan sonra, bir sonraki gün gezeceğim Cunda Adası planlarını yapmak üzere, çam ağaçlarına hayran kalarak Ayvalık’a dönüyorum.
Bu arada araç kiralayarak gezerseniz, çok rahat edersiniz. Hatta şu linkten aracınızı önceden seçip oraya gittiğinizde alabilirsiniz.
9-Cunda’da Gezilecek Yerler
Cunda, öyle 3-5 satırla gezilecek yerlerini anlatabileceğim bir yer değil. Şehir merkezi ayrı güzel, adaları ayrı; koylar ap ayrı.
Zaten buraya gelince, insan pek gezmek istemiyor. Daha çok dinlenip, sakin bir tatil yapmak istiyor. Ama yine de aşağıda ben sizin için, gezilecek yerleri sırasıyla anlattım. Hatta haritası da şu şekilde :
cunda_gezilecek_yerler
Cunda’da Gezillecek Yerler Haritası
Cunda’da gezilecek yerler :
◾Cunda Sokakları
◾Cunda Kordonu
◾Yel Değirmeni ( Sevim-Necdet Kent Kitaplığı)
◾Taksiyarhis Kilisesi (Rahmi Koç Müzesi)
◾Ada camping
◾Patriça
◾Panaya Kilisesi
Bu bahsettiğim tüm Cunda önerilerimi detaylıca Cunda Gezilecek Yerler yazımda görebilirsiniz. Orada en ince ayrıntısına kadar rota olarak bahsettim.
10-Ayvalık ve Cunda’da Kaç Gün Kalmalı ?
Ayvalık’ı gezmek için kaç gün yeter ? Cunda’da kaç gün kalsak bizi mutlu eder ? Söyleyeyim: En az 4 gün kalın derim.
ayvalik_cunda_gezi_otel
Günbatımı Cunda : Murat Reyis Ayvalık Oteli
Çünkü; 1 gün Sarımsaklı plajına gidersiniz, 1 gün Ada Camping sahilerinde keyif yaparsınız, 1 gün adalar turu yaparsınız ve 1 gün de bölgedeki köyleri keşfedersiniz.
11-Ayvalık ve Cunda’da Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler Neler ?
Cunda’da yapılacak onca şey varken, belki yeterli vaktiniz olmaz diye kendimce önemli gördüğüm şeyleri sıralamak istedim. Şimdi sayacağım aktiviteleri yapmadan ve görülecek yerleri görmeden dönmemenizi öneririm.
ayvalik_gezilecek_yerler
Yeniçeri Köyü Sokakları
◾Ayvalık’ın tarihi taş sokaklarını keşfetmeden
◾Cunda’da akşamları kordonda ve ara sokaklarda yürümeden
◾Küçükköy (Yeniçeri köyü)‘e gidip sanat galerini ziyaret etmeden
◾Cunda’da güzel bir akşam yemeği yemeden
◾Cunda’daki koylarda deniz-kum-güneş keyfi yapmadan
◾Taş kahvede kahve içmeden
◾Fırsat olursa tekneler ile adalar turu yapmadan
◾Şeytan sofrasında güneşi batırmadan
dönmeyin derim. Bu liste uzar gider aslında. Çok uzatmak istemiyorum. Zaten her şeyi, yukarıda hem Cunda için hem de Ayvalık için listeledim.
12-Ayvalık ve Cunda’ya Ne Zaman Gitmeli ?
“Ayvalık’a gitmek için en uygun dönem ne zaman?” sorusuna, “Her zaman” diye genel bir cevap verebilirim aslında. Burası yazın olduğu kadar, diğer mevsimlerde de rağbet gören bir yer.
Ama özellikle Temmuz ve Ağustos ayları çok sıcak. Sıcaktan pek haz etmiyorsanız, sizin için zor olabilir.
ayvalık_gezi
Köylere Giderken Göreceğiniz Çam Fıstığı Ağaçları
Ama sıcak havaları sevenlerdenseniz gayet memnun ayrılabilirsiniz. “Yok Deniz. Öyle çok sıcak olmasın. Başka ne zaman gidelim?” diye soracak olursanız; Nisan-Mayıs ve Ekim-Kasım aylarını öneririm.
13-Ayvalık ve Cunda Seyahatim Kaça Mal Olur ?
“Ayvalık ne kadar pahalı – Cunda seyahatim ne kadara mal olur?” sorularının cevabını vereyim hemen :
Burası turistik bir bölge olduğu için çok ucuz demeyeceğim. Orta halliden biraz pahalı. Hem Ayvalık hem de Cunda’yı bir bütün olarak anlatacağım. Genel hatları ile harcayacağınız rakamlar şöyle :
ayvalik_otelleri_konaklama
Macaron Konağı Ayvalık
Ayvalık’da ulaşım masrafları : Uçak biletleri genelde 200 TL civarında. Ama erken dönemde alırsanız, 80-90 TL’ye bile biletler vardı. Otobüsler ise, kalkış noktanıza göre değişmekle beraber ortalama gidiş geliş 100-150 TL. Borajet ve Pegasus Havayolları’nın Ayvalık’a servislerinin olduğunu da son kez hatırlatayım diyorum. Ayvalık-Cunda hattında tek yön dolmuş masrafınız 2.5 TL civarında.
Ayvalık’a nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
Ayvalık’da konaklama masrafları : Oteller genelde gecelik olarak 2 kişi 100-250 TL. Kaldığınız otel kalitesine göre değişir ama ortalaması bu. Hostel veya pansiyonlar ise; 2 kişi 60-100 TL civarında. Yukarıda anlattığım oteller önceliğiniz olsun. Şahsen çok memnun kaldığım için öneriyorum. Önerilerim dışında tüm otellere göz atmak için şu linki kullanabilirsiniz.
Ayvalık’da yeme-içme masrafları : Tamamen nerede, ne yiyeceğinize göre değişir. Özellikle Cunda’da akşam sefası yapacak ve alkol tüketecekseniz (Rakı-balık), en az 100-150 TL ödersiniz. Ama orta halli bir akşam yemeği yiyecekseniz, sanırım 30-40 TL civarında bir masrafınız olur.
Aslında yeme-içme konusunda oluşabilecek tahmini masraflar söylemeyi hiç sevmiyorum. Çünkü bu, çok göreceli bir konu. Zaten yukarıdaki restoran önerilerimden yola çıkarak üç aşağı beş yukarı tahmini masraflarınızı kestirebilirsiniz.
yeniceri_koyu_ayvalik
Suna Tüfekçibaşı Eserleri
Ayvalık’da müzelere, ören yerlerine giriş : 3-5 TL civarında. Öyle büyük paralar ödeyeceğiniz bir durum yok.
Ayvalık’daki aktivite maliyetleri : Ayvalık-Cunda tekne turları 35-40 TL, sahillere giriş bazılarında ücretli (Ada campin 35 TL), bazılarında ücretsiz.
“Ayvalık’ı gezerken ucuza nasıl mal ederim” diye soranlar olacaktır. Cevabım: Erkenden rezervasyon yaptırın. Özellikle oteller ve uçak biletileri çok pahalı olabiliyor.
14-Ayvalık’a Kadar Gelmişken Başka Nereye Gidilir ?
Saatlerce Ege’de gezilecek yerlerden bahsedebilirim. O yüzden çok uzatmayacağım ve size her zaman yaptığım şeyi, rota önerilerini özetle anlatacağım. Çünkü tahmin edebiliyorum. Belki Ayvalık’a kadar gelecek ve sonrasında ne yapacağınıza karar veremeyeceksiniz.
ayvalik_gezilecek_yerler
Tarih Kokan Sokaklar Ayvalık
O yüzden şimdi anlatacağım rotalar, Kuzeyden-Güneye doğru bir plan şeklinde olacak. Bunu yapabilmek için, arabanızın olması gerekiyor. Haydi başlayalım :
◾Asos Sahilleri rotası : Özellikle Behramkale, Sokakağzı, Asos merkezi, Kadırga Koyu Asos’da ve civarında gezilecek yerlerin başında geliyor. Bu saydığım bütün yerlerin hepsi sahil boyunca yer alıyor. O yüzden, her daim sahil yolunu takip edin ve Küçükkuyu’ya kadar ilerleyin. Küçükkuyu’ya geldikten sonra ise, Ege’de gördüğüm en güzel köyler bölgesi olan Yeşilyurt, Küçükkuyu ve Adatepe köylerine mutlaka ama mutlaka gidin. Bu rota için gerekli gün sayısı 3 gün olacaktır.
asos_canakkale
Asos Çanakkale
◾Balıkesir Sahilleri rotası : Altınoluk, Çamlıbel köyü, Kaz Dağları Milli Parkı, Akçay (Özellikle Altınkum Plajı), Ören Plajı. Bu rota için 2-3 gün yeterli.
◾İzmir sahilleri rotası : Bergama, Dikili, Bademli sahilleri, Derinköy, İzmir, Urla, Karaburun, Alaçatı, Çeşme, Sığacık, Şirince ve Kuşadası (Aydın’da) rotası. Bu rota için, sanırım 1 hafta gerekli.
◾Aydın sahilleri rotası : Kuşadası ve Didim
Muğla’ya kadar kıyı şeridinde bu rotaları takip edebilirsiniz. Özellikle Ege bölgesi köyler cennetidir. Ülkemizin en güzel köylerinden bir çoğunu bu bölgede gördüm. Bunlar tahmini rotalar. Siz, dilerseniz rotaları geliştirebilirsiniz. Umarım yardımı dokunmuştur.
Konaklama konusunda Otelz.com linkini kullanınız. Bu sitede birçok rezervasyonu ücretsiz iptal edebiliyorsunuz. Ve kredi kartı gerekmiyor.
15-Ayvalık ve Cunda Hakkında Uyarılarım
◾Yaz aylarında çok sıcak olabilir. Önleminizi alın.
◾Heryeri görmeye çalışmayın. Bitmek, tükenmek bilmeyen bir zenginliği var.
◾Özellikle yaz mevsiminde bölgeye gidecekseniz, önceden otel rezervasyonlarınızı yaptırın.
cunda_gezi
Cunda’nın mis gibi arasokakları
◾Araba ile gezecekseniz, önceden rotanızı planlayın. Zaten ben tüm konumları yukarıdaki haritada işaretledim. Size rehber olur.
◾Halkı efsane sıcak kanlıdır. Bir şeyler satın almasanız bile muhabbet edin. Merak etmeyin. Onlar için bir şeyler satmaktan çok, sizinle muhabbet etmek önemlidir.
Ayvalık ve Cunda hakkında yazdığım diğer yazılarıma da bir göz atın derim.
1. Ayvalık Cunda yemekleri
2. Cunda’da gezilecek yerler
3. Ayvalık’da gezilecek yerler
4. Ayvalık Cunda ulaşım rehberi
5. Ayvalık Cunda’da nerede kalınır ?
Bu harika bölgeye dair benim anlatacaklarım bitti. Umarım yazdığım onca sayfa yazı işinize yarar ve kolayca tüm bölgeyi gezersiniz. Özellikle Türkiye’de hafta sonu gezilecek yerler konusunda gezi rotası önerisine ihtiyacı olanlar için Ayvalık biçilmiş kaftandır. Eğer bu Ege’nin sevimli şehrine giderseniz, gün batımında Şeytan Sofrası’nda harika manzaraya şahit olurken, aklınıza gelmem dileğiyle…
menü başlığı resimi
instagram logo resimiyoutube logo resimi
Deniz Pehlivan
Dünyanın güzelliklerini, gittiğim 80’den fazla ülkede yaşadığım deneyimlerle anlatmayı seviyorum. Sırtçantası ile çıktığım maceralarımı, elimden geldiğince ekonomik gezi rehberleri ortaya çıkartarak sizlere de anlatıyorum. Daha bir seyahatimden dönmeden, bir sonrakini planlıyorum. Araştırmak, seyahat etmek, dünyayı keşfetmek için doğduğumun farkındayım. En önemlisi bunun için yaşıyorum ve hayal ediyorum.
13 Yorum
Abdullah Gökdemir
Deniz hn, öncelikle detaylı ve bir o kadarda akıcı anlatım ve izahatlarınız için eşim ve kendi adıma teşekkür ediyorum. İnsanın aklına takılan soruları makalenin hemen bitiminde sunmuş olmanızda ayrı bir güzellik. Bende eşimle birlikte bölgeye uzun hafta sonu şeklinde gitme kararı almıştık ve inanın yukarıdaki anlatımlar-tavsiyeleri tek bir sayfaya alarak ve gün planlaması yaparak gerçekleştirme kararı aldık. Bizim konaklayacağımız mekan Cunda’a ” lavanta hotel” yakın dostlarımızdan aldığımız tavsiyelerle karar verdik ve eski taş evlerden, Cunda’nın tam merkezinde ve Rahmi Koç Müzesine de oldukça yakın …tabii insanın aklına bu denli pahalı bir konaklamaya ne gerek var, Ayvalıkta konaklayarak civarı gezebilirdiniz fikri gelebilir ancak, eski taş evlerde konaklama ve sabahın o erken saatlerini doya doya yaşamayı başka hiçbir şeye değişmeyiz inanın….neyse, tavsiye ve derlemeleriniz için teşekkürler, sağlıcakla kalın .
Cevapla
21 Temmuz 2017
Deniz PehlivanYazar
Ayvalık yazısını keyifle yazmıştım. İşe yaradığına sevindim
Cevapla
31 Temmuz 2017
suna tüfekçibaşı
Merhaba Deniz bey, yazınızı keyifle yazdığınızı söylemişsiniz, gerçekten okurken ben de o keyfi hissettim. Küçükköy galerileri ve benim atölyem hakkında yazdıklarınız ise beni çok heyecanlandırdı. Elinize yüreğinize sağlık, tekrar görüşmek dileğiyle mutlu keyifli gezmeler dilerim..
Cevapla
4 Ağustos 2017
Deniz PehlivanYazar
Çok teşekkürler Suna hanım. Sizi hala hatırlıyorum. Emekleriniz ve çabanız için de ayrıca sonsuz teşekkürler
Cevapla
4 Ağustos 2017
mesut paktel
Çok güzel emeğinize elinize sağlık ayvalıka onaltı km uzaktaki ALTINOVA mahalle sinden bahsetmemişsiniz upuzun kumsalı iskelesi ve buradaki lokanta ve cayhane lerinde günbatımı nı seyretmek çokgüzel anlatılmaz yaşanır ben yirmi üç yıldır burda yaşıyorum saygılarımla
Cevapla
5 Ağustos 2017
Deniz PehlivanYazar
Ayvalık ve Cunda güzeldir.
Cevapla
5 Ağustos 2017
EZgi
Emeğinize sağlık çok ama çok faydalı bir yazı olmuş
Cevapla
29 Ocak 2019
Deniz PehlivanYazar
Rica ederim. Güzel bir Ayvalık gezisi dilerim
Cevapla
6 Şubat 2019
Ece
Teşekkürler yazınızla bu pazar yola çıkıyoruz 😊
Cevapla
11 Nisan 2019
Deniz PehlivanYazar
Güzel bir Ayvalık ve Cunda gezisi diliyorum o halde
Cevapla
11 Nisan 2019
ayvalık otelleri
Yazılarınızı ilgi ile takip ediyoruz. Ayvalık ve Cunda’yı gezip görmeyen var ise çok şey kaybeder. Yazıyı ilgi ile okuduk, teşekkürler elinize sağlık efendim.
Cevapla
18 Haziran 2019
Ragnar
Merhaba ben kız arkadaşımın yanına gideceğim Brezilya’ya ama bilet fiyatları çok pahalı daha ucuza nasıl alabilirim hangi aylarda gitmek daha avantajlı Sao Paolo’ya gideceğim oradan da joão pessoa şehrine gidecem
Cevapla
22 Haziran 2019
gökhan
Tam da Cunda planı yaparken süper oldu yazıyı okumak. Teşekkürler
Cevapla
3 Temmuz 2019
Cevapla
Yorumu Bu Kısma Yazınız*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.