Canım Cunda, Canım Ayvalık!
Herkesin hayatında ‘şuraya gittim ne dert kaldı ne tasa’ dediği yerler vardır. Benim için de Ayvalık-Cunda bölgeleri bu kategoriye girdi. Hatta o kadar aşık oldum ki huzuruna kendi kendime acaba evler ne kadarmış gibi şeyler araştırmaya başladım. O yüzden şimdiden uyarayım: DİKKAT! AŞIRI DOZ HUZUR İÇEREN BİR ŞEHİRLE KARŞILAŞMAK ÜZERESİNİZ! İşte Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi!
Cunda Adası – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Cunda Adası – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Nerede ve nasıl gidilir?
Öncelikle Ayvalık Balıkesir’in güzel mi güzel bir ilçesi. Ege Bölgesi’nde yer alan bu güzelliğin ise kendisiyle yarışır güzellikte adası ise Cunda Adası. Cunda Adası, Ayvalık’a Türkiye’nin ilk boğaz köprüsüyle karadan bağlı. Daha adaya girerken sizi samimiyeti içine çekiyor çünkü güzel bir tabelayla karşılıyor sizi ada.
Canım Cunda – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Canım Cunda – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Balıkesir’in batısında yer alan Edremit’te bulunan Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı’nı kullanarak uçak ile ulaşımı sağlayabilirsiniz. Gelelim daha çok kullanılan güzergaha yani araba ile ulaşım. İstanbul-Ayvalık arası 425 km yani kendi aracınızla yola çıktığınızda en fazla 5 saat içerisinde kendinizi Ayvalık sınırlarında bulabilirsiniz. Diğer büyük şehirler kaç kilometre diye düşünecek olursanız ise Ankara-Ayvalık arası 680 km, İzmir-Ayvalık arası ise 150 km. Eğer toplu taşıma/otobüs ile ulaşımı düşünüyorsanız ise Türkiye’nin pek çok yerinden direkt Ayvalık’a giden birçok otobüs firması mevcut. Eğer Ayvalık‘a geldiyseniz Cunda Adası için konum ama siz yine de kontrol edin 🙂
Hangi mevsimde gidilir?
Benim bu soruya cevabım beni az çok tanımış olanlar bilir. Bana göre her şehre her mevsimde gidip bir tadına bakmak gerek diye düşünüyorum. Ama tabii sezonu da düşünecek olursak bence bahar mevsimleri daha ideal. Hem deniz biraz ısınmış olsun hem de insan kalabalığı biraz az olsun derseniz benim cevabım bahar. Zaten bahar mevsimlerine karşı da derin bir aşk beslemiyor değilim. 😊
Nereleri gezelim, Nereleri görelim?
Ben yine bir ada hayranı insan olarak şunu söylemeliyim ki arkadaşlar navigasyon eyvallah hayat kurtarıyor ama elinizdeki navigasyona dalıp etrafınızdaki güzellikleri görme yetinizi kaybetmeyin. Yani demem o ki aracımızı, amaç yapmayalım ve gözlerimiz açık dolaşalım, gerekiyorsa kaybolalım, sokakların ve insanların içimize işlemesine izin verelim ama 😊 Şimdi gelelim nereleri gezeceğimiz konusuna ve Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi‘mize..
Tarihi sokaklarda kaybolun!
Kaybolmalık sokakları, güzel ve tarihi evleriyle görülmeye değer bir noktadayız yine. Mesela bir sokağa girin ama amaçsızca ve tarihinin sizi nasıl etkilediğini izleyin 😊 Cunda Adası’nda da aynı Ayvalık sokaklarında olduğu gibi eski Rum evlerine çok sık rastlarsınız. Yeni evler çok hoş haklısınız ama bu eski Rum evlerinin farklı bir çekiciliği yok mu? 😊
Agios Yannis Kilisesi ve kafesinde manzaranın tadına varın!
Tahminlere göre bu kilise 1800’lü yılların sonunda inşa edilmiş ama depremde ciddi zarar görmüş. Daha sonra restore edilen ve 2007 yılından beri Rahmi Koç müzesine bağlı olan bu yerin müze/kafe tarzı bir işletim şekli var. Bu kilise Aşıklar Tepesi denilen bölgede bulunuyor ve içerisinde bulunan kitaplar Necdet Kent’e aitmiş ayrıca. Unutmadan bu tepeye arabanızla çıkmaya çalışmayın emin olun yürürken manzara efsane! Zaten arabayla çıkarken biraz zorlanılabilecek yollar olduğunu da söylemekte fayda var.
Agios Yannis Kilisesi – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Agios Yannis Kilisesi – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Tarihi Yel Değirmeni
Adaya girer girmez gördüğüm ve oraya gitmek istiyorum dediğim yerdi. Bu yel değirmeni herhangi birisi tarafından işletilmediği için içine istediğiniz gibi girebilirsiniz üstelik ikinci katına çıkmak isterseniz bu da mümkün.
Tarihi Yel Değirmeni – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Tarihi Yel Değirmeni – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Ve yine söylüyorum araba ile buraya gidemezsiniz yani belli bir noktada arabanızı bırakın ve kalan yolu yürüyerek ilerleyin. Adada yollar çok dar ve hiç ummadığınız noktada birileri arabalarını park halinde bırakıp gitmiş olabiliyor sonra zorlanabilirsiniz. Mesela biz başlangıç olarak araba ile çıkmayı denedik bilmediğimiz için sonra ters yönden birileri geldi derken baya kan ter içinde geri dönmeye çalıştık. Yeter artık teknoloji gelişsin ve arabaları istediğimiz noktada katlayıp cebimize koyabilelim.
Şeytan Sofrası’nda günü batırın!
Ayvalık merkezde bulunan bu seyir tepesi aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olarak geçiyor. E buranın olayı gün batımı olduğundan vakit geldiğinde insanlar dolup taşıyor ona göre gitmenizde fayda var.
Şeytan Sofrası – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Şeytan Sofrası – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Saatli Cami yani nam-ı diğer Ayos İanni kilisesi
Burası Rumlardan kalma bir kiliseymiş zamanında fakat sonrasında cami olarak kullanılmaya başlanmış. İçerisinde bulunan kiliseye özgü figürler üzeri boyanarak kapatılmış olmasına rağmen dış görünümü tarihi dokusunu hala koruyor.
Taksiyarhis Kilisesi
Ayvalık bölgesinde bulunan en eski kilise olmakla birlikte dünyanın en büyük çanına sahip olduğu söyleniyor. Ayrıca iç mimarisi de baya baya efsane.
Taksiyarhis Kilisesi – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Taksiyarhis Kilisesi – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Ne yiyelim, ne içelim?
Gelelim en sevdiğim meselelere bana yeme içme dedikten sonra gerisini duymayabilirim. Hazırsanız başlayalım Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi‘mizin yemek bölümüne.
Tarihi Taş Kahve’de kahvenizi yudumlayın!
Burası Cunda’nın en ünlü mekanlarından desek yeridir. En ünlü olmasının yanında en eski mekanlarından biri. Eskiden beri burası Rum halkının yeme-içme-eğlence mekanı olarak bilinirmiş. Hatta eskiden burada dans ederlermiş piyano eşliğinde. Eee kahvenin yıl hatırı varsa, bu güzel mekanda bu hatırı başlatmak güzel olabilir.
Taş Kahve – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Taş Kahve – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Lor tatlısı ve Lor kurabiyesinin tadına mutlaka bakın!
Ayvalık ve Cunda bölgesinin en ünlü tatlısı diyebiliriz. Ve nam yapmış tatlıcısı ise Ayvalık bölgesinde bulunan Güler Tatlıhanesi. Denendi, test edildi ve onaylandı arkadaşlar mutlaka denemelisiniz.
Lor tatlısı – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Sakızlı Dondurma
Şimdi bu bölgede sakızlı bir şeyler o kadar ünlü ki sakızlı tatlılar, sakızlı kurabiyeler ve sakızlı dondurmalar olmak üzere birçok şeyde sakız var. E zaten bir adaya gidiyorsanız dondurma yemezseniz de olmayacağı için sakızlı dondurmamızı mutlaka deneyin. Ayvalık için en iyisine İmren Pastanesi diyorlar ve Cunda için Dondurmacı Cemal diyorlar ama diğerlerinin de tadına baktım gerçekten bir tık daha Cemal daha iyi ama öyle dağlar yok arasında. Yalnız burası hakkında bir uyarıda bulunmalıyım ki eğer mekanda oturarak bu dondurmayı yiyorsanız ekstra ücret alıyorlar ve bunun bilgisini asla vermiyorlar….. Yetkililere sesleniyorum belki ücret alacağınızı söyleseniz oturmayız niye demiyorsunuz? Bu yüzden size biraz bozuldum ama neyse ki dondurmanız güzeldi çok kırgın kalamayacağım. Ayrıca İmren’in fiyatı daha uygun bilginiz olsun.
Papalina yiyin
İsmi size de böyle bir tatlı gelmiyor mu bu balığın? Ooo papa papa papalina… Konumuza odaklanırsak bu balık sadece bu bölgede bulunan ve hamsiye benzeyen bir tür. Buraya özgü olduğu için bence denenmeliler listesinde. 😊
Karadeniz Pastanesi – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Karadeniz Pastanesi’ne mutlaka gidin
Ne yalan söyleyeyim Karadeniz denilince ben tatlı ne alaka acaba demiştim ama tatlılar leziz, enfes, harika. Mekan zaten on numara. Bu yüzden kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim.
Karadeniz Pastanesi – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Karadeniz Pastanesi – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Nerede yüzelim?
İşte bu kısım en sevdiğim kısım oldu diyebiliriz. Cunda’nın suyuna aşık oldum hatta onunla baya ciddi düşünüyorum. Su çok temiz ve aşırı sığ. Eğer sığ deniz seviyorsanız doğru yerdesiniz. Sığlık seviyesine örnek verecek olursam bakın benim boyum 155 yani bir buçukluk insanım. Ve gidiyorum, gidiyorum, gidiyorum, gidiyorum su hala boyumu geçmiyor, ayağım yere değiyor. Yani tabii çok uzaklaşırsanız illaki derinleşiyor ama diğer bölgeler gibi değil bu bölgenin suyu. Ve o kadar çok koy var ki plajlara gitmek zorunda değilsiniz böyle bir arayışınız yoksa. Biz tek başımıza eğlenmek istediğimiz için plajlardan biraz ilerledik ve kimselerin olmadığı Patriça koylara geldik ve gerçekten kimsecikler yoktu. Bir biz vardık bir de yine biz 😊 Bu yüzden kimselerin olmadığı koyları emin olun bulabilirsiniz. Onun haricinde gelelim Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi‘mizin ünlü koylarına.
Ortunç Koyu – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Ortunç Koyu
Bu koy milli parkın içinde bulunuyor bu yüzden herhangi bir işletme yok. Yani şezlong, havlu, yemek, içecek, tuvalet bu tür şeyleri maalesef bu koyda bulamazsınız. Yada buraya giderken ihtiyacınız olan her şeyi götürürseniz ücretsiz bir biçimde buradan yararlanabilirsiniz.
Ada Camping, Ortunç
Burası yine Ortunç Koyu‘nda bulunan fakat bir işletme tarafından işletilen bir plaj. Konaklama yapmasanız bile girişte bir ücret ödemeniz gerekiyor ama içeride az önce saydığım olmayan her şey mevcut.
Patriça Koyu
Burada çok fazla plaj yok aslında genel olarak yukarıda bahsettiğim gibi insanların çok fazla bilmediği bakir koylardan oluşuyor. deniz kum ve sığ. Patriça Koyu‘nda 2 tane plaj işletmesi bulunuyor.
Bakın gerçekten kimseler yok böyle deniz 🙂 – Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi
Bıyıklı Beach
Patriça‘da bulunan bu plaj yine denizi sığ ve kum. Bu plajda içeride yemek yiyebileceğiniz restoran bulunmakta aynı zamanda şezlong, duş, tuvalet bulunuyor.
Minas Beach
Patriça‘da bulunan diğer bir plaj da burası. Denizin üzerinde güzel localar bulunuyor. Bıyıklı’ya göre fiyatlar biraz daha ucuz diyebiliriz.
Evet benim Cunda ve Ayvalık hakkında anlatacaklarım sanırım bu kadar. Konaklama için ben ev kiraladım. Fakat kiralama yöntemim bu sefer Airbnb gibi sitelerden değil de Sahibinden.com’da bulunan günlük ev kiralama yöntemiyle gerçekleştirdim ve kaldığım evden de çok memnundum. Ama siz uygun konaklamalar ile alakalı yazımızı okumadıysanız buradan okuyabilirsiniz. tıktık 🙂 Ayrıca seyahatlerinizde kullanabileceğiniz sizi ve seyahatinizi kolaylaştıracaklar uygulamalarla ilgili yazımızı okumadıysanız sizi yine şöyle alalım tıktık 🙂
Dediğim gibi ben Cunda’ya aşık oldum, yeniden görüşmek hatta orada yaşamak istiyorum. Bence bir gün dümenimi Cunda’ya çevireceğim işte o gün beni yalnız bırakmazsınız değil mi? Sormak istediğiniz ne olursa hiç çekinmeden sorabilirsiniz. Umarım sizde Cunda‘ya gitme isteği uyandırmışımdır ve beğendiğiniz bir Cunda-Ayvalık Gezi Rehberi olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle!