Ayvalık Gezi Rehberi

Cunda tatilimiz sırasında Ayvalık gezimizi de yaptık ve yerimizde tabi ki durmadık, sizlere Ayvalık Gezi Rehberi yazısını hazırladık.

Kısaca Ayvalık

Marmara Bölgesi’nin Balıkesir şehrine bağlı olan Ayvalık ilçesi bir doğa harikasıdır. Adını Antik Çağ’da yabani ayva çeşidi olan Kidonia’dan almıştır. Ayvalık ilçesinde 22 adet ada bulunmakta olup bunlardan en gelişmiş ve en çok bilinip ziyaret edilen adası Cunda Adasıdır. Gün ortasında başlayan batıdan ve kuzeyden esen imbat ve poyraz ilçeyi serinletip daha da önemlisi dünyanın oksijen bakımından en yüksek oranlarına sahip Kaz Dağları’nın oksijenini bölgeye ulaştırır. İlçe ekonomik olarak zeytincilikle kalkınmakta olup bunun yanında üzüm ve bal üretiminde Türkiye’de ilk sıralardadır. Ayrıca mandalina, pamuk, çam fıstığı da burada bolca üretilir. Ayvalık mutfağı Akdeniz ve Ege lezzetleriyle meşhurdur. Bu mutfakta daha çok deniz ürünleri pişmektedir. Eylül ayında düzenlenen Ayvalık Tatları Festivalinde Ayvalık mutfağında yer alan mübadil yemekleri tadabilir, şiirler dinleyebilir, dans edip konserlerde şarkılara eşlik edebilirsiniz.

Ayvalık Gün Batımı
Ayvalık Nerede?

Ayvalık Balıkesir şehrimizin şirin bir ilçesidir. Balıkesir il merkezine 140 km, İstanbul’a yaklaşık 425 km uzaklık mesafesinde olup Ege Denizi kıyısında yer alır.

Ayvalık Gezilecek Yerler

Ayvalık Gezi Rehberi ‘nde size anlatacağımız çok güzel yerlerimiz var.

Cunda Adası

Sevgili okurlar bizde yeri bir ayrı olan Cunda Adası. Eski tarihi yapıları, her yerinin ayrı güzelliğinin olmasını biz çok beğendik. Cunda Adası Gezi Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Şeytan Sofrası

Gidemedik. Yanlış duymadınız o kadar çok kalabalık oluyor ki gün batımını izlemek istiyorsanız erken saatlerde gitmeniz gerekiyor. Biz uzun araç trafiğinden dolayı maalesef yokuşun sonuna çıkamadık. Öğrendiğimize göre Şeytan Sofrasında yemek yiyebileceğiniz restoran bulunuyor. Eee tabi çay kahve eşliğinde güneşin batışını, Gökyüzünün turuncu renge bürünmesini buradan hayranlıkla izleyebilirsiniz.

Ayvalık Çarşısı

Yürüyerek gezebileceğiniz çarşıda birçok tarihi yapı evler mevcut olup sevdiklerinize hediyeler alabileceğiniz dükkanlar, yöresel lezzetleri tadabileceğiniz birçok restoranlar var. Ayrıca yürüyüş yapabileceğiniz çok güzel bir sahili ve marinası var.

Ayazma Kilisesi

1800’lü yıllarda bir rüya üzerine yapılan kazı çalışmaları ile bulunmuştur. Yıkılıp daha büyük halde inşa edildikten sonra 1920 yılına kadar klişe olarak kullanılmış. 1920’de bölge Türklerin eline geçtikten sonra kilise kullanılmamış ve harap hale gelmiş. 2012 yılında Bursa Anıtlar Kurulu tarafında restore edilmiş ve ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Bölgenin en merak edilen ve en önemli tarihi yapısıdır.

Ayvalık Gezi Rehberi Cunda Taksiyarhis Kilisesi

Cunda Adasının merkezinde yer alan tarihi bir yapıya sahip Taksiyarhis Kilisesi, Rumlar tarafından yapılmış çok sayıda tarihi kiliseden biri olup 1844’te Başmelek Cebrail’in adına yapılmıştır. Maalesef yıllar içinde atıl duruma düşmüş. Fakat Rahmi Koç Müzecilik Vakfı tarafından restore edilip 2014 yılında tekrar ziyaretçilere açılmıştır.

Ziyaret Gün ve Saatleri

1 Ekim – 31 Mart 10:00 – 17:00

1 Nisan – 30 Eylül 10:00 – 19:00

Küçükköy

Küçükköy diğer adıyla Yeniçarohori Köyünü muhakkak görmenizi tavsiye ediyoruz. Kendisini çok güzel geliştirmiş, sanat kokan bir köy. Her köşesinde farklı bir sanat evi, müze ya da atölyesi olan, güzel kafeleri ve Balkan mutfağıyla kendine hayran bırakıyor. Balkan mutfağı nereden gelmiş derseniz köyün tarihine kısa bir göz atarsanız mübadele zamanı buradaki Rum nüfusu ayrılırken, Balkanların çeşitli yerlerinden, ama yoğunlukla Makedonya’dan gelen Boşnaklar buraya yerleştirilmiş olduğunu göreceksiniz.

Ayvalık Gezi Rehberi – Küçükköy
Ayvalık Plajları

Sarımsaklı Plajı

Ayvalık’ın en ünlü ve en çok tercih edilen plajlarından ilki Sarımsaklı Plajı’dır. Merkezden yaklaşık 8 km uzaklıkta ve 7 km uzunluğunda kumsala sahiptir. Aynı zamanda birçok otel de yine bu bölgede bulunduğu için kalabalığı görünce sakın şaşırmayın zira biz ilk gördüğümüzde çok şaşırmıştık. Yan yana beachler ve kafeler olduğu gibi ücretsiz halk plajı da bulunmakta.

Sarımsaklı Plajı
Ayvalık Gezi Rehberi Badavut Plajı

Sarımsaklı’ya göre yoğunluğun daha az olduğu ve işletmelerden çok halk plajının büyük olduğu kumluk bir plaj. Denizi diğer yerlerin aksine sığ değil gittikçe derinleşiyor ve yüzmeyi keyiflendiriyor. Mevsime göre rüzgarın bol olduğu bir nokta.

Altınova Sahili

Listemizdeki sahiller gittikçe sakinleşen bir sıralamada oldu. Altınova sahili diğer iki kumsala göre daha da sakin hatta emekli tatili kıvamında diyebiliriz. Denizi kumluk ve sığ.

Ayvalık Ne Zaman Gidilmedi?

Ayvalık’ta Akdeniz iklimi yaşandığından ilkbahar ve sonbahar ayları burayı ziyaret için en güzel zamanlardır. Haziran ve Eylül ayları arası Ayvalık bölgesinde denize girmek için en uygun zamanlardır.

Ayvalık Nerede Kalınır?

Ayvalık konaklama imkânı fazla olan bir beldedir. Ancak bu ilçede tarihi doku sebebiyle 4 ve 5 yıldızlı lüks oteller fazla yoktur. Pansiyon ve butik otel şeklinde konaklama seçenekleri daha yoğun yer almaktadır. Ayrıca merkezin yanı sıra Sarımsaklı, Badavut ve Cunda adasında konaklama yerleri mevcuttur. Yer ayırtmadan önce otellerin konumuna bakmanızı tavsiye ederiz. Gittiğimizde gördük ki bazı oteller şehir merkezinin içinde olduğu için oldukça gürültü ve yoğunluğun içinde kalmış.

Ayvalık Gece Hayatı

Ayvalık Gezi Rehberi gece hayatı ile devam ediyor. Bu belde diğer tatil yerlerine kıyasla çok daha sakindir. Daha çok Sarımsaklı ve Cunda bölgesinde eğlence mekânları daha fazladır. Sarımsaklı bölgesinde bar ve kafeler yoğun olduğundan daha çok gençler tarafından tercih edilir. Bu sebeple gece eğlencesi Sarımsaklı’da daha uzundur. Akşamları Sarımsaklı da ki beachlerde canlı müzik yapan yerler var. Cunda da ise Rum ve caz müzik yapan mekanlar alternatiflerin arasında olabilir. Ayvalık Anfi Tiyatrosunda ki konser ve etkinlikler ile gecenize renk katabilirsiniz.

Kazdağları Gezi Rehberi Yazımızı Okumak İçin TIKLAYINIZ