Ayvalık gezi rehberi: Tosttan öte tosttan ziyade

Ayvalık denince akla şüphesiz hemen Ayvalık tostu geliyor ancak bu şirin tatil beldesi, iki dilim ekmek arasına sığamayacak kadar büyük zenginlikler barındırıyor. Gezgin çiftimiz Merve & Furkan sizler için Ayvalık’ı gezdi gördü ve çok özel bir gezi rehberi hazırladı…

Ayvalık Gezi Rehberi

Ege Denizi’nin bir kenarında kendine yer edinmiş olan Ayvalık, karşısındaki Cunda Adası ile birlikte yaz aylarının vazgeçilmezi, Balıkesir’in şirin mi şirin tatil beldesidir.

Yaz geldiğinde tatil isteği artan bünyelerimize ilaç gibi gelir burası. Genelde esintili bir havası, tertemiz billur gibi denizi, çok güzel gün batımı vardır Ayvalık’ın. İster ailecek ister arkadaş grubunuzla gidin, Ayvalık’tan mutlu ayrılırsınız. Ege Bölgesi’nin en çok tercih edilen yerlerinden biri olmasına rağmen insanı yormaz, garip bir şekilde ruhu dinlenir insanın burada. Kalabalık olduğu zamanlar bile karmaşadan uzaktır.

Bu kadar ballandıra ballandıra anlattıktan sonra madem gitmeye karar verdiniz hadi o zaman vakit kaybetmeden Ayvalık Gezi Rehberi’ne başlayalım. 🙂

Ayvalık Gezilecek Yerler

Önce Ayvalık’a deniz tatili yapmaya gidenler için plajlardan bahsedelim. İlk olarak Halk Plajı olarak da bilinen Duba Plajı’ndan başlıyoruz. Uzunluğu 100 metre olan bu plajın deniz suyu beldenin tüm plajları gibi tertemiz. İçerisinde belediyeye ait bir işletme de bulunuyor. ‘’Yok ben daha sakin bir yer isterim’’ derseniz eğer size Şirinkent Plajı’nı önerebiliriz. Burayı genelde sadece orada oturan ev sahipleri tercih ediyor. Bu yüzden halk plajına oranla çok daha az kalabalık oluyor.

Biraz yol yapmayı göze alırsanız eğer beldenin gözde plajı olan Sarımsaklı Plajı’nı da tercih edebilirsiniz. Burada yan yana dizilmiş birçok özel işletme bulunuyor. Şezlong ve şemsiye kiralamak için farklı farklı alternatifler var. Sarımsaklı Plajı buraların en bilinen yerlerinden biri olduğu için genelde kalabalık olsa da denize girmek için iyi bir tercih diyebiliriz. Çünkü ne kadar kalabalık olursa olsun denizi pırıl pırıl göz kamaştıran cinsten. Ancak suyunun biraz serin olduğunu belirtmekte fayda var. Sarımsaklı Plajı’na ulaşmak için Ayvalık merkezden 20 dakika kadar yolculuk yapmanız gerekiyor. Yine Sarımsaklı’nın içinde bulunan Badavut Plajı da Ayvalık’ın gözde plajlarından. Ancak Sarımsaklı Plajı’na göre biraz daha sakin.

Buralara kadar gelmişken biraz gezmek isteyenler için de önerilerimiz var elbette. Bizim Ayvalık’ta gezilecek yerler listemiz Taksiyarhis Kilisesi ile başlıyor. 15. yy’da yapılan bu kilisenin iç tasarımı bizim ilgimizi çekmişti ve oldukça beğenmiştik.

Listemizin ikinci sırasında Ayvalık merkezde bulunan Saatli Camii var. 19. yy’da kilise olarak inşa edilen bu ilginç yapı, cumhuriyetin ilk yılları ile birlikte camii olarak kullanılmaya başlanmış. Yine merkezde bulunan bir diğer eski kilise yeni camii ise bahçesindeki çınar ağacı ile ünlü olan Çınarlı Camii. Yapımı 18. yy’da tamamlanan bu yapı da şehrin görülmeye değer yerlerinden.

Cunda’sız olmaz

Hemen karşı kıyıda bulunan Cunda’yı ister akşam, ister gündüz tercih sizin ama mutlaka görün deriz. Taş evleri, sokaklara atılmış tahta masa sandalyeleri, buzlu bademcileri ve taş kahveyi görmeniz, size tatilde olduğunuzu dibine kadar hissettirecektir. Bizim Cunda’ya aşık olduğumuz vakitler akşam saatleri oldu. Bunu da söylemeden geçmeyelim.

Son olarak arka sokaklarını gezmeden Ayvalık’a gittim dememelisiniz. Bu şehre adım attıysanız eğer kendinizi bilmediğiniz o daracık sokaklara atıverin. Rengarenk eski evler ve daracık sokaklar hem resimlerinizi hem de anılarınızı süsleyecek. Tarihi evlerden yapılmış butik otellere bir göz atmadan konaklama yapacağınız yeri de seçmeyin, pişman olabilirsiniz, bizim gibi. 🙂

Gün batımı saatleri gelirken ise soluğu Şeytan Sofrası’nda alın. Güneş’in nazlı nazlı denize batışının size sunduğu enfes manzara aklınızdan asla silinmeyecek.

Ayvalık’a Ulaşım

Ayvalık’a ulaşım sağlamadan önce deniz ya da karayolu seçimini yapmanız gerekiyor. İsterseniz Osmangazi Köprüsü üzerinden ya da Marmara’nın kıyıları dolaşarak karayolu ile Ayvalık’a ulaşabilirsiniz. Diğer taraftan İDO’nun arabalı vapur seferlerini veya Eceabat, Gelibolu, Kilitbahir arabalı vapurlarını kullanıp Çanakkale üzerinden Ayvalık’a gitmek de bir seçenek bir seçenek. Bu tabi İstanbul tarafından gelecek olanlar için geçerli. Ankara yönünden gelecek olanların Eskişehir, Bursa ve Balıkesir’den geçerek Ayvalık’a ulaşmaları gerekiyor. Yola çıkmadan Yolcu360’ın uygun fiyatlı kiralık araç seçeneklerine bakmanızda fayda var.

Ayvalık’ta Ne Yenir

Ayvalık’ta tabii ki adı üstünde olduğu gibi Ayvalık tostu yenir. Yalnız bu tost öyle başka yerlerde yediğiniz benzerlerine benzemez. Her malzemeden bol bol bulunan o enfes karışımı yerken gözünüz hiçbir şey görmeyecek desek yeri. 🙂 Merkezde bulunan Tostçular Çarşısı’nda herhangi bir mekanı tercih edebilirsiniz.

Son olarak buralara kadar gelmişken mutlaka merkezde bulunan Şeytanın Kahvesi’ne gidip koruk suyu içmenizi ve hemen yakınında bulunan Karamanlar Unlu Mamülleri’ne gidip sokaktaki masalara oturup, bir çay söyleyip damla sakızlı kurabiye yemenin zevkine de varmalısınız.