Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Ayvalık, Ege Bölgesi’nin en güzel yerleşim yerlerinden olan Balıkesir’e bağlı Türkiye’nin en gözde tatil beldelerinden biri. Etrafına saçılmış 22 adaya ev sahipliği yapan Ayvalık, janjanlı partiler, gümbür gümbür müzikler ya da asortik beachlerin hemen hemen hiç olmadığı bir yer. Yani burası stresten kaçan ve hareketlilikten daha ziyade sakin ve huzurlu bir tatil hayal eden insanları mutlu edecek türden bir köşesi güzel ülkemizin. Çok para harcamadan da keyifli bir seyahat geçirebildiğiniz adreslerden biri, hatta belki de en gözdesi.

Ayvalık’a geçen yaz gittik biz. Aklınızda ne kaldı Ayvalık’a dair derseniz size iki kelimeyle cevap veririz: huzur ve günbatımı. Güneşin daha güzel battığı bir şehir illaki vardır ama kendi adımıza söylemek gerekirse henüz göremedik. Gördüklerimiz içerisinde ise liste başı kesinlikle burası bizim için. O yüzden daha güzel gün batımının olduğu bir yer görene kadar Ayvalık’a diyoruz ki; kimseyi görmedik biz senden daha güzel! 🙂

Ayvalık sokakları

Kuzey Ege’nin kalbi Ayvalık için hazırladığımız ikinci blog yazısı bu. İlki daha çok bir Ayvalık gezisinde ihtiyacınız olabileceğini düşündüğümüz bilgileri derlediğimiz gezi rehberi konseptinde bir yazıydı. (Buradan ulaşabilirsiniz; Ayvalık Gezi Rehberi)

Bu yazımızın konusu ise Ayvalık’ta gezilecek yerler. Şimdiye kadar genellikle yazlıkçıları ile ün salan Ayvalık’ın turistik tarafı da gün yüzüne çıkmaya başladı son senelerde. Bunda kentin merkezinde bulunan tarihi Rum evlerinin restore edilmesi ve güzelliklerinin meydana çıkması ile şehrin Ege’nin ruhunu daha fazla yansıtmaya başlamasının payı büyük bizce. Böylelikle hem yerli hem de yabancı turistlerin daha fazla ilgisini çekmeye başladı Ayvalık ama yine de şahsına münhasır sakinliğinden (yazın en yoğun ayları hariç) ödün vermedi. Yürü be Ayvalık. Kim tutar seni! 🙂

Eski dar sokakları, o sokaklara sandalyeleri ile taht kurmuş sohbet sever amcaları ve teyzeleri, tarihi Rum evleri, meşhur Ayvalık tostçuları (yazarken bile ağzım sulandı), bademli kurabiyesi, kavuniçi dondurması (ve tabii ki ağız yeniden sulanır 🙂 ), pırıl pırıl plajlarıyla Ayvalık bizim gönlümüze taht kurdu. Eminiz siz de gördükten sonra en az bizim kadar seveceksiniz.

Neyse, burayı nasıl sevdiysek artık lafı uzattıkta uzattık. Biz önden size ısınma turu olsun, gitmeden bir fikir edinin diye kısa bir Ayvalık turu yaptıracağız bu yazıyla. Yazımızda Ayvalık’ın gezilecek yerlerinden, plajlarına, Ayvalık’ta ne yenir ne içilirden, konaklama seçeneklerine ve daha bir sürüsüne değineceğiz.

Yazıda Bulabilecekleriniz
1 Ayvalık Gezi Rehberi1.1 Ayvalık’ta Konaklama
1.2 Ayvalık’ta Denize Girilecek Yerler
1.3 Ayvalık’ta Ne Yenir, Ne İçilir?
1.4 Ayvalık’ın Tarihi

2 Ayvalık Gezilecek Yerler Haritası
3 Ayvalık’ta Gezilecek Yerler3.1 Taksiyarhis Anıt Müzesi
3.2 Saatli Cami
3.3 Tarihi Ayvalık Sokakları ve Evleri
3.4 Cunda Adası3.4.1 Cunda Adası’na Ulaşım

3.5 Şeytan Sofrası
3.6 Sarımsaklı
3.7 Yeniçarohori Köyü
3.8 Ayvalık Sahil
3.9 Tekne Turu

Ayvalık Gezi Rehberi

Ayvalık sahili

Ege’nin gözbebeği Ayvalık, her mevsim gidilesi, havası içine çekilesi yerlerden bize göre. Mesela bahar aylarında henüz buralar fazla kalabalıklaşmamışken, eski evlerin olduğu sokaklar ıssızken ve deniz kirlenmemişken tam fotoğraf tutkunlarına göre burası. Kış aylarında ise ülkenin geri kalanındaki soğuğa inat buraların nispeten ılık havasında gezmek, hem sıcağı hem soğuğu sevmeyenler için biçilmiş kaftan. İşte bu iki dönemde tam kafa dinlemelik, huzur bulmalık, nefes almalık bir yer Ayvalık. Yaz geldiğinde ise serin sularda ferahlamak, buraların hiç bitmeyen rüzgarında saçlarını savurmak isteyenler için mis gibi bir tatil rotası.

Daha önce yazdığımız gezi rehberimizde aşağıda değineceğimiz konuların hepsini tek tek ve ayrıntıyla ile anlattık ama burada da ufacık üstünden geçelim istedik. Ayvalık’a gitmişken neler yapmalı, nerede konaklamalı, ne yemeli, ne içmeli biraz da tarihini öğrenmeli diye düşünüyorsanız eğer, biz de naçizane bilgilerimiz ve deneyimlerimiz ile sizi aydınlatmak isteriz. Buyrun başlayalım.

Ayvalık’ta Konaklama

Ayvalık tam anlamıyla bir tatil cenneti olduğu için, her keseye ve her zevke göre otel ve pansiyon seçenekleri bulunuyor. İster merkezde yer alan otellerden isterseniz de Ayvalık’ın arka sokaklarında yer alan tarihi evlerden çevrilmiş butik otellerde kalabilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken minik bir ayrıntı var. Eğer Ayvalık’a yaz döneminde gidecekseniz ve gönlünüze göre bir yerde konaklama yapmak istiyorsanız mutlaka erkenden ayırtın yerinizi. Geç kalırsanız boş oda bulma işi içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor.

Biz biraz geç kalanlardan olmuş ve o yüzden merkezin biraz dışında kalmıştık ancak bir daha gidersek kesinlikle erken davranır tarihi Rum evlerinden çevrilme bir otel seçeriz. Siz de böyle yaparak hem Ayvalık’ın tarihi dokusunu yakından görebilir hem de farklı konseptte bir otelde kalarak tatilinize renk katabilirsiniz.

Cunda ve Ayvalık arası çok yakın olduğundan tatilinizi Cunda’da bir otelde konaklayarak da geçirebilirsiniz. Sizi Ayvalık otelleri hakkında bilgi almak için buraya Cunda otelleri hakkında bilgi almak buraya alalım.

Ayvalık’ta Denize Girilecek Yerler

Ayvalık’ta denize girilecek yerlerden Sarımsaklı

Buraya deniz tatili yapmak için geliyorsanız eğer baştan birkaç minik uyarımız olacak sizlere. Öncelikle Ayvalık’ın denizi öyle Akdeniz’e falan benzemez. Oralara göre oldukça soğuk. Fakat hemen korkmayın. Dilimizde kalıplaşmış o kelimeleri haksız çıkarmıyor; girince alışıyorsunuz. 🙂 Yani çok fazla çekinmenize gerek yok.

İkinci olarak Ayvalık’ta nadir olarak kesilen lodos ve poyraz nedeniyle deniz genelde dalgalı. Tabii kuytu köşelerde yer alan sığ ve sakin plajlar da yok değil. O yüzden bu konuda da fazla korkmanız gerekmemekle birlikte önden hazırlıklı olarak gidin.

Üçüncü olarak, yukarıdaki uyarımıza istinaden denize girilecek daha sakin yerleri şimdiden araştırmaya başladıysanız Cunda’da denize girilecek yerlere bir göz atmanızda fayda var. Son olarak Ayvalık plajları hakkında diğer detayları aşağıda bulunan gezi rehberimizden okuyabilirsiniz. 👇

Ayvalık Gezi Rehberi

Ayvalık’ta Ne Yenir, Ne İçilir?

Eveeeet sıra geldi seyahatlerin en lezzetli anlarına. Tabii ki tatil yapmak, kafa dinlemek, denize girip yüzmek, güneşin batışını izlemek harika şeyler ama bunları yapmak için de enerji lazım insana. Yani gezinin hakkını tam anlamıyla verebilmek için bir noktada homini gırtlağa düşmek şart.

E Buraların da yemek konusunda kendine has bir konumu var. Nasıl yani derseniz size Ayvalık’ı en güzel anlatan 3 kelime ile cevap veririz: Rakı-Balık-Ayvalık. Ne sandınız? Tabii ki bölgenin geneline yayıldığı gibi bu Ege kıyısında da balık çeşitlerinin en tazelerini yiyeceksiniz.

Bunun dışında meşhur Ayvalık Tostu, koruk suyu, kavuniçi dondurma, damla sakızlı kurabiye, gibi lezzetleri de mutlaka tatmalısınız. Tabi bunu da başta belirttiğimiz gibi masum bir sebeple, geziniz süresince enerjik kalabilmek için yapacaksınız. 🙂 Tamam ben ikna oldum bunların hangisi nerede yenmeli konusunda daha detaylı bilgi isterim diyenleri bu linke alalım.

Ayvalık’ın Tarihi

Ayvalık’ta gezilecek yerler listesine geçmeden son olarak buraların tarihinden de kısaca bahsetmek istiyoruz. Ayvalık, adını yabani ayva anlamına gelen Kinodia kelimesinden almış. Tarih boyunca Misya, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Yunan uygarlığı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bölge, 15.yy itibariyle de Türk egemenliğine girmiş.

Osmanlı’nın hakim olduğu dönemlerde nüfusunun %90’ını Rumlar oluşturuyormuş. Daha sonra kentte bulunan Rumlar savaş sonrasında gerçekleşen mübadele ile Yunanistan’a göç etmiş ve yerlerine Midilli, Girit ve Makedonya’dan gelen Türkler yerleştirilmiş. O zamandan günümüze hala Rum halkının izleri devam ediyor Ayvalık’ta. Kiliseler ve tarihi evler de bunun yaşayan kanıtı.

Ayvalık Gezilecek Yerler Haritası

Kısaca gezi notlarına ve kentin tarihine değindikten sonra sıra geldi Ayvalık’ta gezilecek yerler listesine. Fakat listenin detaylarına geçmeden hemen önce işinize yarayabileceğini düşündüğümüz bir harita paylaşmak istiyoruz. Olur da geziniz sırasında ihtiyacınız olursa (ki bir şehre gitmeden önce birisi bize böyle bir harita vermeyi teklif etse havada kaparız 🙂 ) kullanın diye kendi seyatimiz sırasında da kullandığımız Ayvalık’ta gezilecek yerler haritasını paylaşıyoruz. Resmin altındaki linke tıklayarak Google Maps’ten detaylı haline ulaşabilirsiniz.

Ayvalık’ta gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Şimdi sıra geldi Ayvalık’ta gezilecek yerler yazısının esas konusuna. Yazının başında da belirttiğimiz gibi burası her ne kadar yazlıkçıların akın ettiği bir tatil beldesi olsa da gezilecek görülecek yerleri de oldukça fazla. Ancak şunu belirtmeden de geçmeyelim; aslında Ayvalık’ta gezilecek yerler listesinin başında müzelerden ve camilerden önce dar sokaklar ve o sokaklarda sağlı sollu dizilmiş Rum Evleri bulunuyor.

Buraları adımlamak, o atmosferi solumak, her köşe başında fotoğraf çekerek hatıraların arasına hatıra katmak Ayvalık’ın olmazsa olmaz aktivitelerinden. O yüzden harıl harıl gezilecek yerlere saldırmadan önceliğinizi bunları yapmaya vermenizi tavsiye ederiz. Çünkü Ayvalık’ın tadı gerçekten de böyle çıkıyor.

Yukarıda yazdıklarımızı hakkını vererek yapmaya ikna olduysanız eğer sıra Ayvalık’ta gezilecek yerler listesine geliyor. Başlayalım.

Taksiyarhis Anıt Müzesi

Taksiyarhis Anıt Müzesi

Merkezde bulunan Taksiyarhis Kilisesi Ayvalık’ta gezilecek yerlerde liste başını çeken yapılarda biri. Kilisenin özelliklerine geçmeden önce ilginç bir bilgi verelim. Taksiyarhis baş melek anlamına geliyormuş. Dolayısı ile kilise isimleri için yaygın olarak kullanılıyormuş. Bir tane Taksiyarhis Kilisesi de Ayvalık’a bağlı adalardan biri (hatta en ünlüsü) olan Cunda Adası’nda bulunuyor. Tabi Cunda’da bulunan daha çok Rahmi M. Koç adı ile anılıyor. Yani hangisine gidelim acaba diye düşünüp durmayın, ikisini de listenize alın. 🙂

Ayvalık’ta bulunan Taksiyarhis Kilisesi’nin yapılış zamanı 16. ve 17. Yüzyıl olarak belirtiliyor ancak çok fazla hasar gördüğü için yapı 1844 yılında yeniden inşa edilmiş. Kurtuluş Savaşı sonrasında tekel deposu olarak kullanılan kilise uzun bir dönem öylece boş olarak kalmış. 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Taksiyarhis Kilisesi, 2013 yılında Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı birim olarak ziyarete açılmış.

Taksiyarhis Kilisesi’nin içindeki işlemeler ve bu işlemelerdeki renk uyumu gerçekten görülmeye değer. Dışarıdan bakınca hiç de gösterişli durmayan yapının tavanı oldukça yüksek ve bu sayede ihtişamı ile kendine hayran bırakıyor.

Müze için Giriş Ücreti 6 TL, Müzekart geçerli. Ziyaret saatleri ise; 15 Nisan-2 Ekim arasında 09:00 – 19:00, 3 Ekim-14 Nisan arasında 08:30 -17:30.

Adres: İsmetpaşa Mahallesi, Mareşal Fevzi Çakmak Cad. 11. Sok. 10400

Konum 📌

Saatli Cami

Ayvalık Saatli Cami

Saatli Cami, Ayvalık merkezde bulunan tarihi yapılardan bir diğeri. Burası, camilerde görmeye alışmadığımız türden dış görünümüyle Ayvalık’ta gezilecek yerler listesinin en ilginç yapılarından. Yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen Saatli Cami’nin 19. yüzyılda Rumlar tarafından Ayos İanni Kilisesi olarak inşa edildiği düşünülüyor.

1924’te yaşanan mübadele sonrasında bir süre ilçede yaşayanlar tarafından kendi haline terk edilmiş burası. Kilise olarak inşa edilen bu yapı 1928’den sonra ise camiye dönüştürülmüş. Üzerinde çok fazla değişiklik yapılmamış, sadece bahçesine bir minare eklenmiş. Aslına uygun şekliyle hala ayakta duruyor.

1928’den bu yana cami olarak hizmet vermeye devam eden Saatli Camii günümüzde de ibadete açık durumda bulunuyor. Alışılmışın dışındaki mimarisi ile oldukça dikkat çekici olan cami aynı zamanda Ayvalık’ın en yüksek yapılarından da biri.

Adres: Fevzipaşa-vehbibey Mahallesi, Muradiye Çarşı Ar. No:4

Konum 📌

Tarihi Ayvalık Sokakları ve Evleri

Ayvalık sokakları ve tarihi evleri

Biraz önce de söylediğimiz gibi; Ayvalık’a giderseniz eğer yapmanız gereken en zevkli şeylerden biri kendinizi buranın tarihi sokaklarına atmak. Ayvalık’ın sahili güzel evet ama arka sokakları da bir başka özel. Bozulmamış mimarisi, rengarenk evleri, o evlerin balkonlarından sarkan sarmaşık çiçekleri, Arnavut kaldırımlı taş sokakları… Hepsi gerçekten de görülmeye ve hissedilmeye değer.

Biz ilk gün akşam üzeri şehre ulaşıp gün batmadan atmıştık kendimizi sokaklara. Kızıl güneş yürüdüğümüz yollara dokunurken, biz de Ayvalık’a vurulmuştuk. Kapısında sandalyesi ile amcalar teyzeler sohbettelerdi, dönem filmi seti gibiydi her yer. Biz de katıldık onlara. Çok keyifli zaman geçirdik ve harika fotoğraflar çektik. Hatta doyamayıp ertesi sabah yine sokaklardan başlamıştık gezmeye. Size de tavsiyemiz Ayvalık’ta gezmeye sokaklarından başlamanız.

Bu arada şunu da eklemeden geçemeyeceğiz. Ne mutlu Ayvalık’a ki bu tarihi yapıların kıymetini bilen insanlarla dolu içi. Butik otel ya da pansiyona çevrilen yapılar bile hala mimarisini koruyor. Dokusuna el değmeden değiştiriliyor kullanım amacı. Bize de bu güzel duyguları dibine kadar yaşamak kalıyor.

Cunda Adası

Cunda sahili
Fotoğraf Kaynak: Filckr-anglo-turkish

Cunda Adası bana, sakin karakterli Ayvalık’ın rengarenk bir ruha sahip naif, alımlı ve güzel kızı gibi geliyor. Yani burası Ayvalık’a göre biraz daha hareketli olsa da tarzından pek de ödün vermiyor aslında. Tatilinizin bir gününü Cunda’nın sahillerine, tarihi sokaklarına, evlerine ve gezilecek yerlerine ayırabilirsiniz. Hatta burayı çok severseniz (ki kuvvetle muhtemel) bir akşamınızı Cunda sokaklarında kurulmuş masalarda canlı müzik eşliğinde yemek yemeye ve keyif yapmaya da ayırabilirsiniz.

Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olma özelliğini taşıyan bir köprü ile Cunda 1964 yılında Ayvalık’a bağlanmış. Onlar bağlandığından beri de Ayvalık’a gelip de Cunda’ya gitmemek çok büyük bir ayıp haline gelmiş. Biz de ayıp olmasın diye gittik tabii. 🙂 Siz de sakın görmeden dönmeyin. İlk başta da belirttiğimiz gibi Ayvalık’tan biraz daha farklı bir havası var Cunda’nın. Seyahatinize renk katacaktır.

Cunda Adası’na Ulaşım

Ayvalık’tan Cunda’ya saat 06:30 ile 00:30 arası belediye otobüsleri, sabah 07:00 akşam 01:00 arası taksi dolmuşlar, ticari taksiler (kolay ama pahalı bir yöntem) ya da özel aracınız ile kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Köprü yapıldığından beri ilgi azalsa da hala teknelerle de ulaşım sağlanabiliyor. Yani Ayvalık’tan Cunda’ya giden tekneleri de ulaşım aracı olarak tercih edebilirsiniz. Son olarak buralar hakkında daha detaylı bilgiler için Cunda Adası için hazırladığımız gezi rehberine göz atabilirsiniz.

Cunda Adası Gezi Rehberi

Şeytan Sofrası

Ayvalık Şeytan Sofrası

Ayvalık’ta gezilecek yerler listesinin en özel noktalarından biri Şeytan Sofrası. Burada kıpkızıl bir manzara sizi içine alıyor, büyülüyor ve ufuktan gözünü alamıyor insan. Nasıl tarif etsem bilmiyorum ki; yüksek bir tepedesiniz, önünüz alabildiğine deniz, adacıklar ve gökyüzü karşınızda, içiniz ise tıka basa huzur dolu. Bilmiyorum aktarabildim mi ama Şeytan Sofrası’nda güneş bir başka batar, insan bir başka sever, deniz güneşle bir başka aşk yaşar ve sonunda onu göğsüne saklar… 💙

İnsanı etkileyen her güzel yerin olduğu gibi Şeytan Sofrası’nın da bir hikayesi var. Rivayete göre olaylar şöyle gelişiyor. 1500’lü yıllarda Osmanlı egemenliğinde bulunan Ayvalık’ta Rum’lar yaşarmış. Bu Rumlardan biri olan Penelope isimli biri, kiliseye karşı gelince cezalandırılmış ve şehirden kovulmuş. Gidecek yer bulamayınca da günümüzde Şeytan Sofrası olarak anılan bu tepeye yerleşmiş.

Yalnız başına yıllarca bu tepede yaşamış. Bir yıl Ayvalık’ta ağır bir kuraklık yaşanmış. Halk bunun Kiliseye karşı gelen Penelope yüzünden olduğu düşünmüş ve onu öldürmek için toplaşıp yaşadığı tepeye gelmiş. O ise bu durumdan kurtulmak için bir plan yapmış ve gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, sofrayı görünce Penelope’yi unutup yiyeceklere hücum etmiş. O da kaçarak kurtulmuş ve bundan böyle de buranın adı, Şeytan Sofrası olarak kalmış.

Ayvalık İlçe Merkezinin 10 km güney batısında bulunan Küçükköy Mahallesi’ndeki Şeytan Sofrası’na, tabelaları takip ederek çok rahat ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla gelmek çok rahat. Özel aracınız yok ise Sarımsaklı’dan yarım saatte bir kalkan belediye otobüsleri ile ya da taksiyle kolayca ulaşabilirsiniz.

Konum 📌

Sarımsaklı

Sarımsaklı Ayvalık

Merkeze 8 kilometre uzaklıkta bulunan Sarımsaklı, genelde Ayvalık’ın rüzgarlı havasından dolayı denize giremeyen tatilcilerin kaçış noktası oluyor. Temiz ve sakin deniziyle nam salmış olan Sarımsaklı, yüzmek için gerçekten bu çevredeki en güzel alternatiflerden biri.

Cam gibi, tertemiz bir denizi var Sarımsaklı’nın. Biz de Ayvalık’ta kaldığımız süre içerisinde denize orada girdik. Bir de buraya yaklaşık 1.5 saat uzaklıkta olan ve Ege’nin Maldivleri olarak anılan Dikili’nin Bademli Köyü‘nde. Özel aracınız varsa tatilinizin bir gününde oraya uğramanızı da tavsiye ederiz.

Dönelim esas konumuz Sarımsaklı’ya. Buradaki uzun plajda bulunan farklı özel işletmelerden şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz. Ancak gitmeden önce Sarımsaklı Plajı’nın oldukça kalabalık olabileceğini aklınızın bir köşesinde bulundurun.

Ayvalık-Sarımsaklı arasına sık aralıklarla ve yaz aylarında gece geç saatlere kadar minibüs seferleri konmuş. Dolayısı ile buraya ulaşım da oldukça kolay. Mesafe çok yakın olduğu için özel aracınızla da zorlanmadan kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Konum 📌

Yeniçarohori Köyü

Ayvalık’ta gezilecek yerler yazısında şimdi biraz şehir merkezinin dışına doğru yol alıyoruz. Rota Yeniçarohori Köyü. 1462 yılında Midilli Adası’nın kontrolünü sağlamak için Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine yeniçerilerin obalarını kurup yerleştikleri bir nokta olarak hayat bulmuş burası. Yeniçeriler’den sonra köyde yaşamaya başlayan Rumlar, buraya yeniçeri evi veya yeniçeri köyü anlamına gelen Yeniçarohori veya Yeniçarohorion adlarını vermişler.

Birçok kültüre şahit olmuş bu topraklarda 1924 yılında yaşanan mübadele sonrasında Rumlar köyü boşaltmak durumunda kalmış. Ardından köye gelip yerleşen Boşnaklar günümüzde halen daha köyün asıl yerlileri diyebiliriz.

1980 sonrasında eskiyen evler tamirata ve yenilenmeye ihtiyaç duymaya başladıkça köylüler masrafları karşılayamaz olmuş ve bir kilometre uzaklıkta bulunan Sarımsaklı’ya yerleşmişler. Son dönemlerde ise burayı yeniden canlandırmak için yapılan çalışmalar ile köylüler tekrar köye gelmeye başlamış.

Ayvalık ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan ve asıl adı Küçükköy olmasına rağmen Yeniçahori olarak anılan bu şirin yer, tarihi Rum evlerinin restore edilerek sanat atölyelerine dönüştürüldüğü, dijital tanıtım evinin, kültür merkezinin, kent müzesinin kurulduğu ve festivallerin düzenlendiği bir sanat-tasarım köyü olarak ünlenmiş durumda.

Geçirilen o zor zamanlardan sonra şimdilerde kadınlar el işi ürünleri satmak için tezgâhlar açıyor, beyler ise köy kahvesine sohbete geliyorlar. Ayrıca burada zaman geçirmek için sevimli mekanlar ve alışveriş edebileceğiniz dükkanlar da bulunuyor.

Konum 📌

Ayvalık Sahil

Ayvalık sahilde gün batımı

Ayvalık’ta gün batımının en güzel, en eşsiz ve görülesi olduğu yer şüphesiz ki Şeytan Sofrası. Ancak Ayvalık’ın sahili de bu konuda hakkı yenmemesi gereken bir yer bize göre. Hani nasıl desek, yaz akşamlarının hareketli saatleri başlamadan önceki en sakin halidir buranın Ayvalık sahilde gün batımı.

Bu özel anı yakalamak için size şöyle bir tavsiye verebiliriz. Denizden çıkıp duşunuzu aldıktan sonra sahilde kısa bir yürüyüşe çıkın gündüz sona ermeye başlamadan hemen önce. Batan günün kızıllığında ve Ayvalık’ın meşhur tatlı rüzgarı eşliğinde kendinizi ‘o an’a bırakın, manzaraya odaklanın ve huzuru bulun Ege’nin en güzel köşelerinden birinde.

Tabi akşam olduktan sonra da geri dönmeyin hemen. Ayvalık sahili özellikle akşamları oldukça hareketli. Meşhur Ayvalık Tostçuları’ndan yükselen eşsiz koku, mısırcılar, dondurmacılar, cafeler ve buraları dolduran insanlar ile tatilde olduğunuzu dibine kadar hissedeceksiniz.

Uzun lafın kısası burada keyifli dakikalar geçirmeniz işten bile değil. O yüzden günün bıraktığı yorgunluğa aldırmadan atın kendinizi sahile. Tostun, kavuniçi dondurmanın tadına bakmadan da sakın dönmeyin otelinize. 🙂

Tekne Turu

Ayvalık’ta her gün, Ege’ye serpilmiş 22 adaya ve çevresine tekne turları düzenliyor. Bu güzelliğin tadına varmak Ayvalık’ta yapılacaklar listesinde başı çekiyor. Birkaç farklı firmanın düzenlediği günü birlik turların fiyatları genellikle 40-50 TL civarında. Baştan uyarmakta fayda var, özellikle Temmuz-Ağustos aylarında tekne turlarında yoğunluk yaşanıyor. Eğer o dönemlerde Ayvalık’ta olup tekne turu yapmak isterseniz önden rezervasyon yaptırmayı ihmal etmeyin.