Cunda’da Gezilecek Yerler

Cunda Adası, ülkemizin, özellikle Ege yöremizin en önemli adalarından birisi. Bakmayın “Ada” dediğime. Aslında, Ayvalık ile Cunda’yı bağlayan bir köprü var. İşte o köprü, ülkemizin ilk Boğaz köprüsü aslında. 1964 yılında inşa edilmiş. O yüzden değerli. Gerçi, şimdilerde yıkılıp, yenisi yapılıyor. Cunda’da görülecek yerler hakkında bilgiler vermeden önce biraz değinmek istedim. Ayrıca bu güzel şehre gitmeden önce kafanızda biraz şekillensin diye, küçük bir kılip hazırladım ve aşağıya ekledim.

İçerik Listesi
Cunda Adası Gezilecek ve görülecek yerler
1. Cunda Kordonu
2. Taksiyarhis Kilisesi (Rahmi Koç Müzesi)
3. Panaya Kilisesi
4. Yel Değirmeni ( Sevim-Necdet Kent Kitaplığı)
5. Ada camping
6. Patriça
7. Cunda Sokakları
Bonus : Cunda Adası Nerede Kalınır
Cunda Adası Gezi Uyarılarım

Cunda Adası Gezilecek ve görülecek yerler

Aşağıda sizin için listelediğim 6 noktayı, bu yazımda uzun uzun anlatayım diyorum. Öncelikle ilk durağımız Cunda Kordonu oluyor.

ayvalik_gezi_cunda
Taksiyarhis Kilisesi (Rahmi Koç Müzesi) : Cunda manzarası
◾Cunda Kordonu
◾Cunda Sokakları
◾Ada camping
◾Yel Değirmeni ( Sevim-Necdet Kent Kitaplığı)
◾Panaya Kilisesi
◾Taksiyarhis Kilisesi (Rahmi Koç Müzesi)
◾Patriça
◾Cunda Sokakları

1. Cunda Kordonu

Cunda’ya geldiğim zaman, hemen sol tarafımda kalan kordon ilk durağım oluyor. Gündüz hava sıcak olduğu için pek bir şey anlaşılmıyor.

Ama özellikle geceleri, hınca hınç dolan kordon beni şaşırtıyor. Cıvıl cıvıl. Şen şakrak. Herkes gülüyor. Herkes mutlu. Herkes keyifli burada.

BURADAN otelleri inceleyebilirsiniz

Kordonda sıralı onlarca kafe, restoran ve büfeler, yemek severleri kendine aşık ediyor. Ne ararsanız var.

Benim tercihim, öncelikle güzel bir yemek ve ardından meşhur damlasakızlı dondurma oluyor. “Karnım tok, sırtım pek.” felsefesini kendine ilke edinmiş ben, hemen atıyorum kendimi sokaklara.

cunda_gezilecek_yerler
Cunda’nın mis gibi arasokakları

Ayvalık Caddesi ile Belediye Sokak’ın kesiştiği meydana uğrayıp, harika fotoğraflar çekiyorum. “Sonra nereye gidelim Deniz ? Cunda’da nereye gidilir ? ” diye sorsanız : Bilmem. Bırakın kendinizi sokaklara. Zaten çok büyük bir yer değil.

O yüzden “Şuraya gidin” demek yerine, biraz akışına bırakın. Zaten her sokak, her meydan, her cadde güzel. Emin olun, Cunda’da yapılacak en güzel şey, bu sokaklarda kaybolmak olacaktır.

2. Taksiyarhis Kilisesi (Rahmi Koç Müzesi)

Tatil Dükkanı

Cunda sokaklarında kaybolurken olmazsa olmazlar listemin başında gelen nam-ı diğer Rahmi Koç müzesi, 1873 yılında inşa edilen bir kilise iken, 2003 yılında restrore edilimiş ve 2011 yılından itibaren Rahmi Koç’un katkıları ile müze halina getirilmiş.

İçeriye giriş ücreti olan 5 TL’yi ödedikten sonra, daha kapıdan girer girmez büyüleniyorum doğrusu. Zihnimden tek bir cümle geçiyor : Helal olsun.

O kadar güzel korunmuş, öylesine güzel tasarlanmış ki; müzenin içerisinde yer alan oyuncak arabalar, trenler, tekneler, eski arabalar muhteşem bir şekilde yerleştirilmiş. Burayı mutlaka görmeden dönmeyin derim.

ŞURADAN araba kiralayıp, bölgeyi rahatça gezebilirsiniz.

3. Panaya Kilisesi

Cunda’da yapılacaklar listemin en başında ne gelir biliyor musunuz ? Taksiyarhis Kilisesi’nden çıktıktan sonra, Panaya kilisesine kadar olan sokakları gezmek. Taş sokakları arşınlarken, bölgedeki eski evleri, rengarenk süslenmiş pencereleri ve enfes kapıları selamlayarak yürüyorum.

cunda_gezİ
Tepedeki Müzenin İçerisi Bu Kadar Güzel Korunmuş

1863 yılında inşa edilen ama günümüzde harabeye dönmüş bu kiliseyi görünce üzülüyorum doğrusu. Özellikle 1944 yılındaki depreme kadar ayakta kalan bu kilise, ne yazık ki zamanla yıkılmış, çıkan yangınla beraber yerle bir olmuş. O yüzden siz de görsellik anlamında çok bir şey beklemeyin.

4. Yel Değirmeni ( Sevim-Necdet Kent Kitaplığı)

Panaya Kilisesi’nden sola dönüp, hemen 100 metre ilerideki yel değirmenine ilerliyorum. Burası Cunda’yı tam tepeden görebileceğiniz enfes bir yer.

Ama asıl güzel olan ne biliyor musnuz ? İçerideki kütüphane. Aşıklar tepesinde yer alan yel değirmeni, aslında bir şapel. 1835 yılından kalma bu yer, 1924 yılındaki mübadele sonrasında değerini yitirip, tahrip olmuş. Aslında buradaki değirmenden geriye günümüzdeki kısmı kalmış.

cunda adası _gezisi
Yel Değirmeni Cunda

Yıllar boyunca harabe olarak kalan değirmen ve kilise, 2007 yılında Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’nın çalışmaları ile günümüzdeki halini almış.

Emekli Büyükelçimiz Necdet Kent ve eşinin ismi bu yapıya atfedilmiş. Sonrasında ise Coca Cola grubunun üst düzey yöneticisi olan Muhtar Kent, babasının 1.300’den fazla kitabını buraya bağışlamış.

İşte sonrasında ise, bu güzel yapı meydana gelmiş. Biraz uzun anlattım. Ama benim için çok değerli bir yapıydı.

Sırtımı yel değirmenine dayadıktan sonra, karşıma aldığım Ayvalık-Cunda manzarasına bakarak çayımı yudumlayıp, kendi kendime konuşuyorum: İyi ki gelmişim buraya. Ne güzelmişsin Cunda.

5. Ada camping

Cunda merkezde dolandıktan sonra, biraz deniz-kum-güneş yapayım diyorum. İstikamet Ada camping. Türkiye’nin en iyi kamp alanlarından birisi olarak seçilen işletme, kendine has sahili, restoranı ve konaklama tesisi ile harika bir yer.

cunda adası _gezi
Ada Camping : Cunda’da denize girilecek güzel yerlerden

Cunda merkezden yaklaşık 15-20 dakikalık bir araç seyahatinden sonra vardığım tesiste, mis gibi denize atlayıp, biraz keyif yapıyorum. Siz de, dilerseniz kendi çadırınız, karavanınız ile buraya gelip, işletmeden faydalanabilirsiniz.

Cunda Adası’na nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.

Hatta otel olarak da hizmet veriyorlar. Fırsatınız olur da, Cunda’da konaklama önerileri almak isterseniz, burası çok güzel bir tercih olacaktır.

6. Patriça

“Cunda’da nerede yüzülür ? ” diye ahaliye sorsanız, eminim ki 10 kişiden 9’u Patriça cevabını verecektir. Cunda’nın en güzel denize girilecek bölgesi olarak bilinen Patriça’ya gitmek biraz meşakkatli doğrusu. Toprak yoldan ilerleyerek gidilen Patriça, sessiz, sakin bir yer.

cunda adası _sokaklar
Cunda Sokakları : Cunda Adası gezilecek yerler

Derme çatma 2-3 tane işletmenin olduğu sahil bandında dinlenip, biraz keyif çattıktan sonra, Cunda merkeze geri dönmeye karar veriyorum.

Aracıma atladığım gibi adanın etrafını dolaşıyorum. Kimsecikler yok. Çıt çıkmıyor. Biraz doğa ile kaynaştıktan sonra, akşam üzeri batan güneşi ardıma aldığım gibi Cunda merkeze geri dönüyorum.

Ayvalık ve Cunda Adası hakkında daha detaylı yazı arıyorsanız, Ayvalık Cunda Gezi Rehberi yazımdan yararlanabilirsiniz.

7. Cunda Sokakları

Hani demiştim ya “Cunda şehir merkezi asıl akşam gezilir.” diye. İşte bunu bilen ben, direk atıyorum kendimi sokaklara. Daha öğle saatlerinde kimseciklerin olmadığı sokaklardan eser kalmamış doğrusu. Özellikle Ayvalık Caddesi ve Belediye sokak’ın kesiştiği bölgeyi karış karış geziyorum.

cunda adası_gezi
Cunda Adası mis gibi ara sokakları

Bonus : Cunda Adası Nerede Kalınır

Bu arada Cunda Adası’nda konaklama için, benim favori otellerimden Pür Beyaz Otel‘i öneririm. Hem konumu, hem de manzarası ile benim en sevdiğim otellerden birisi. Tatilde keyif yapılacak, güzel otellerden yani. BURADAN oteli inceleyebilirsiniz.

Cunda Adası Gezi Uyarılarım

Bu kısma da değinmek istiyorum. Ayvalık ile Cunda karşı karşıya yer alıyor. Bu yüzden, Cunda gezisi yapmadan önce, mutlaka Ayvalık’ı da düşünerek plan yapın derim. Zaten aşağıdaki yazılarımı göreceksiniz. Bu yazılar, size rehber olacaktır.

Bununla beraber, buralara kadar gelmişken Ege’yi de gezmek lazım. Onlarca köy, sevimli bölgeler özellikle arabayla tek tek gezilmeli. Plan yapmadan önce, ŞURADAN araba kiralayabileceğiniz çoğu seçeneği görebilirsiniz.

Ayvalık ve Cunda Adası hakkında yazdığım diğer yazılarıma da bir göz atın derim.
1. Ayvalık Cunda gezi rehberi
2. Ayvalık’da gezilecek yerler
3. Ayvalık Cunda ulaşım rehberi
4. Ayvalık Cunda’da nerede kalınır ?

Ara sokaklara gire-çıka kendimi kaybediyorum. Bazen bilerek. Bazen bilmeden. Ama herşeyden öte, Cunda Adası’na her zaman ki gibi doyamadan ayrılık vaktinin gelişini düşünerek üzülüyorum. “Yeniden görüşmek dileğimle.” diyerek, geri dönüş yolunu tutuyorum. Her güzel şey gibi, Cunda Adası seyahatimin de sonuna geliyorum. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip edip, sorularınızı sormayı unutmayın. Hayal edin. Düşün peşine…

menü başlığı resimi
instagram logo resimiyoutube logo resimi

Deniz Pehlivan

Dünyanın güzelliklerini, gittiğim 80’den fazla ülkede yaşadığım deneyimlerle anlatmayı seviyorum. Sırtçantası ile çıktığım maceralarımı, elimden geldiğince ekonomik gezi rehberleri ortaya çıkartarak sizlere de anlatıyorum. Daha bir seyahatimden dönmeden, bir sonrakini planlıyorum. Araştırmak, seyahat etmek, dünyayı keşfetmek için doğduğumun farkındayım. En önemlisi bunun için yaşıyorum ve hayal ediyorum.

4 Yorum

Melü

Merhaba. Yazınızı okuduktan sonra cunda ya gitmeye karar verdim ve bi arkadaşımla çadırda kalmayı planlıyoruz söylediğiniz kamp yerini araştırdım. kotu yorumlara rastladım ve öğrenci bütçesi için biraz tuzlu olduğunu gördüm acaba tabiat parkında kamp kurulabilir mi geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi günlerr

Cevapla
13 Temmuz 2017

Deniz PehlivanYazar

Cunda biraz pahalı bir yer. O yüzden ekonomik olmayabilir. Tabiat parkında hiç kalmadım. O yüzden bir şey diyemem

Cevapla
16 Temmuz 2017

arif meşe

ADAMSIN KRAL senın tecrüblerinden yararlanarak bir çok yere gittim filipinler, singapur, tayland,malezya koyu bir takipçinim instagramdada bırakmıyorum seni arifmese_9_:) simdı cunda ya daha önceden gitmiştim trakyalı olmam münasebetiyle ancak yine gitme kararı aldım ve hemen senin bloğunu açtım acaba deniz hocam neler önerdi diye harkasin dostum sanırım sayende daha çok yer görcem:d

Cevapla
29 Ağustos 2017

Deniz PehlivanYazar

Çok teşekkür ederim. Hayatınıza dokunuyorsak ne mutlu. Cunda’da keyifli tatiller

Cevapla
1 Eylül 2017

Cevapla

Yorumu Bu Kısma Yazınız*

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.